Yasak kararında Anayasa ve Basın Kanunu’ndaki istisnalara atıf yapıldığını ancak hangi kanundan yetki alındığının belirtilmediğini ifade eden Kardaş, bianet’e yaptığı değerlendirmede, “Hazırlık soruşturmasında asker ifadeleri sızdırılmış ve gizliliğe aykırı davranılmışsa buna göre bir işlem yapılmalıydı” diye konuştu.
Kardaş: Basın özgürlüğünü ortadan silip atmak
Kardaş, “Hangi kanundan yetki alınıp bu karar verilmiş? Lokal bir müdahale yerine böylesi genel bir karar, basın özgürlüğünü ortadan silip atmak gibi bir şey” dedi.
Yasağa karşı en yakın Askeri Mahkeme'ye itirazda bulunulabileceğini söyleyen Kardaş, ileride duruşmaların kapalı yapılması gibi bazı koruma tedbirleri uygulanabilecekken, genel bir yasağa başvurulmasını eleştirdi.
İpekçi: Yasaklarla çare aramak doğru değil
Kardaş’ın bu gözlemine katılan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, “Yasak dışında, duruşmanın kapalı oturumla görülmesi gibi çok farklı mekanizmalara başvurulabilirdi” dedi.
İpekçi, “Neden yayın yasağına ihtiyaç duyuldu anlamak mümkün değil. Artık yasaklarla çare aramak doğru değil” dedi. Haber kaynağı buldukça gazetecilerin haber vermek isteyeceklerini ifade eden İpekçi, “O vakit, bu kurumların da kendilerini bir gözden geçirmeleri gerekiyor” diye kouştu.
“Milli güvenliği zedeleyerek bilgilerin açığa çıkabileceğine dair endişelerle alınan askeri mahkeme kararı zorlama gibi geliyor bana” diyen İpekçi, hükümetin yasak talebinin Danıştay’tan dönmesini de anımsatarak, “Bence bu karar da yargıdan döner” dedi.
Abakay: Yasaklamaların yararı kalmadı
Bu tür yasak kararının pratikte çok fazla yarar sağlamadığını ifade eden Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Mahkemenin ne tür bilgiler elinde var mı bilmiyoruz ama bu tür yasaklamaların bir yararı kalmadı. Artık sınırları aşan bir iletişim gerçeğiyle karşı karşıyayız. Türkiye’de yasaklanan bilgiye başka kaynaktan öğrenilebiliyor” dedi.
Abakay, “Yasaklananlar fısıltı gazetesiyle daha geniş bir kitleye ve belki daha yanlış biçimlerde kamuoyuna yansıyabiliyor. Sonuç vereceğini sanmıyorum” diye konuştu.
Ekşi: Bu koşullarda sansüre karşı çıkmam
İstanbul Üniversitesi Haber Ajansı'na (İÜHA) göre, iletişim öğrencileriyle bir söyleşi yapan Hürriyet gazetesi başyazarı ve Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, bir öğrencinin yaşanan terör olaylarına karşı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) aldığı sansür kararı hakkındaki soruya, "Türkiye çok kritik bir durumda, ülkenin bugünkü durumunu göz önünde bulunduracak olursak konulan sansüre karşı çıkmıyorum. Cumhuriyet'in 84. yılını kutluyoruz. 84 yılın en tehlikeli zamanını yaşıyoruz" dedi.
Bilgi yayma, eleştirme, yorumlama yasak...
Askeri Mahkeme, dün (12 Kasım) "soruşturmanın amacından saptırılmaması, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi ve yanlış anlamalara sebebiyet verilmemesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması" amacıyla yayın yasağı kararı almıştı. (EÖ/NZ)