Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş ve diğer dergi yetkilileri, Nokta'nın kapanmasını önlemek ve bir çözüm bulmak amacıyla toplantı yaptılar.
Nihai karar 23 Nisan'da belli olacak
Değerlendirme toplantısının sonucunu Yayın Yönetmeni Görmüş, 21 Nisan Cumartesi günü yapacağı bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuracak.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın düzenlediği basın toplantısından sonra yayımlanan 25. sayısında "Sözde değil özde demokrasiye kadar, aynen devam" mesajı veren derginin neden kapatmayla karşı karşıya bulunduğu henüz bilinmiyor.
Görmüş, derginin 19 Nisan tarihli sayısında Editörden köşesinde kaleme aldığı "Kaldım gene buralarda..." yazısında, görevi üstlenmeden önce gazete sahibi Durgun'a sunduğu şartlardan birinin "editoryal bağımsızlık" olduğunu, buna kendinin tam destek verdiği ve "dergi rayına oturduktan sonra haftanın yarı günü dergide bulunma" şartının kabul edilmesiyle birlikte bu görevi kabul ettiğini belirtmişti.
Sivil eleştiriyi sindirdi; asker yargıya başvurdu
Nokta dergisinin "sol çevrelerin şehit cenazelerine ilgisizliği" veya "Ermeni katliamında Kürt grupların rolü" ve benzeri yayınlarına hedef olduğu çevreler, yayınları genelde olumlu karşılarken, "Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde geçmişte darbe düşünüldüğü" veya "Ordunun sivil toplum örgütlerinin örgütlediği" yolundaki eleştirileri mahkemeye taşındı.
Derginin 8 Mart'ta yer verdiği "İki tür gazeteci vardır: TSK karşıtları, TSK yandaşları!" haberinde dile getirilen, Orgeneral Büyükanıt'ın "Vardı ama taslaktı. Ben de görmedim" dediği Andıç haberi gazeteci camiasında büyük tepkiye yol açmıştı.
Dergide 29 Mart'ta yayımlanan "Hayret verici ayrıntılarıyla Sarıkız ve Ayışığı. 2004'te iki darbe atlatmışız!" haberi de Deniz Kuvvetleri eski komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ve iki darbe planı içerdiği ifade edilen bir günlükten kesitlere yer verilmişti.
Söz konusu iddiaları Örnek reddetmiş ve yayınlar nedeniyle mahkemeye başvurduğunu ifade etmişti.
Polis, dergide belge aradı
Derginin 5 Nisan'da yayımladığı "Günümüzde sivil eylemler ne kadar sivil?" başlığıyla yer verilen haber ve beraberinde yayımlanan Genelkurmay Başkanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) ait iki belge İstanbul Bakırköy'de bulunan dergi merkezinin basılmasına neden olmuştu.
Askeri Savcılığı'nın talebiyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, dergide arama yapılması ve dergi bilgisayarlarındaki tüm verilerin kopyalanması için polise izin vermişti.
Bunun üzerine 50 kadar polis, 13 Nisan'da dergi binasına gelerek habercileri çalıştıkları bürolardan dışarı çıkararak, belgelerin kaynağını aradı.
Operasyona bir çok hukukçu ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Basın Konseyi gibi gazeteci meslek örgütleri operasyona "gazetecilerin haber kaynaklarını gizli tutma hakkı"nnı çiğnediği gerekçesiyle sert tepki gösterdi. (EÖ/TK)