* Fotoğraf: Guardian.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, PBS’ten Judy Woodruff ve Gwen Ifill’e yaptığı açıklamada Suriye’ye müdahale konusunda kesin karara varmadıklarını söyledi:
“Güvenlikten sorumlu yetkililerle askeri müdahale seçeneklerini tartıştık. Ancak henüz karara varmış değiliz. Esad rejiminin onbinlerce insanın ölümünden sorumlu olduğunu biliyoruz. Ayrıca, kimyasal silah kullanımının Suriye’ye yaklamımızı değiştireceğini daha önce de söylemiştim.”
Obama, tüm kanıtları incelediklerini ve başkent Şam yakınlarındaki kimyasal silah saldırısının Suriye hükümeti tarafından yapıldığı sonucuna vardıklarını açıkladı. Obama, “Suriye'deki muhaliflerin bu boyutlarda uygulanabilecek kimyasal silahlara sahip olmadığına inandığını” belirtti.
“Bir ‘uyarı atışı’ yaparak Suriye'deki savaşı olumlu etkileyebiliriz. Böyle bir uyarı ileride kimyasal silah kullanılmasını da engelleyebilir. Uzun bir çatışma doğurmayan ve Amerikan çıkarlarını zedelemeyecek bir seçenek mümkün. Suriye’deki iç savaşa doğrudan askeri angajmanı ise yararlı olmayabilir.”
Obama, Suriye’yle ilgili nihai amaçlarının, ülkedeki siyasi dönüşümün gerçekleşmesi olduğunu ifade etti.
İngiltere muhalefeti kanıt istiyor
İngiltere’nin, “Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı” iddiasıyla Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne sunmak üzere hazırladığı karar tasarısı da Rusya'nın bloke etmesi nedeniyle konsey gündemine gelmedi.
BBC, Rusya’nın, BM kimyasal silah denetçilerine işlerini tamamlamaları için zaman verilmesi ve raporlarının BM’ye sunulmasının beklenmesi gerektiği görüşünde olduğunu yazdı.
BBC’nin başka bir haberine göre, İngiltere İşçi Partisi de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kimyasal saldırıdan sorumlu olduğuna dair kesin kanıt sunulmasını istedi.
Bugün İngiltere Parlamentosu'nda Suriye krizi ve askeri müdahale tezkeresi görüşülecek.
Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "Suriye'de kimyasal silah kullanılması, göz yumulamayacak bir ahlaki ayıptır. Kimyasal silah yasağının delinmesine izin vermemeliyiz” dedi.
Hague, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de bu gelişmeleri kınaması gerektiğini söyledi.
BM denetçileri zaman istedi
Birleşmiş Milletler denetçileri de Suriye'deki araştırmalarına devam ediyor.
Huffington Post’un haberine göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, denetçilerin görevlerini tamamlayabilmek için zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi.
“Gerçeklerin ortaya çıkması gerekiyor. BM soruşturma heyeti şu anda alanda bu işi yapıyor.”
“Saldırıdan sadece günler sonra, çok önemli deliller topladılar, kurbanlarla ve görgü tanıkları ile görüştüler. Ekibin işini yapması için zamana ihtiyacı var. Barışa ve diplomasiye bir şans verelim. Kavgayı bırakıp konuşmaya başlayalım.”
BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi El Ahdar el Brahimi de "Suriye'ye düzenlenmesi planlanan her türlü askeri operasyon için BM'den onay çıkması gerektiğini" söyledi. (AS)