Adları yolsuzluk tartışmalarına karışan asker-sivil kamu görevlileriyle ilgili www.sansursuz.com adlı İnternet sitesi için "İş Bilenin Kılıç Kuşananın" başlıklı bir yazı yazan serbest gazeteci Rahmi Yıldırım, "Askeri tahkir ve tezyif" iddiasıyla yargılanıyordu.
Savcı : Kırıcı da olsa eleştiridir
Davanın üçüncü duruşmasında Savcı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Yargıtay kararları ile Meclis görüşmeleri tutanaklarına atıf yaparak, gazeteci için beraat istedi.
Savcı, "kırıcı da olsa, düşünceyi ifade özgürlüğü önüne sınır konulamayacağını, yazının bir bütün olarak incelendiğinde suçun unsurlarının oluşmadığını" esas hakkında mütalaasında bildirdi.
Ahmet Zeki Durmuş'un başkanlık ettiği Ankara 12. Asliye Ceza Mahkemesi, savcının mütalaasına da uyarak, beraat kararı verdi.
Gazeteciyi 13 avukat savundu
Daha önce verdiği savunmasında "Paşalar sadece sermaye düzeninin koruyucusu değil, OYAK aracılığıyla bizzat kolektif sermayedardır" diyen gazeteci Yıldırım, savcıya mütalaasından dolayı teşekkür etti.
Karar duruşmasına 3 yıl hapis istemiyle yargılanan gazeteci Yıldırım ve aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Hüseyin Biçen, Mehmet Kayagil, Süleyman Ülker, Eser Ceylan ve Ali Görkem'in de bulunduğu 13 avukat savundu.
Duruşmada mahkemeye 106 sayfalık yazılı savunmasını sunan gazeteci ile avukatlar beraat istediler. Beraat kararını değerlendiren avukatlar, düşünenlerin ve yazanların korkulu rüyası haline gelen 301. maddeden ilk beraat kararı verildiğine dikkat çektiler. Gazeteci Yıldırım da, beraat kararının düşünce ve ifade özgürlüğü aleyhine açılmış öteki davalar için emsal olmasını dilediğini söyledi.
Yazar Yıldırım, yazısında görev başındaki hiçbir askerin isminin geçmediğini, adları yolsuzluk tartışmalarına karışan asker kökenli emekli ya da müteveffa generalleri eleştirdiğini, emekli askerlerin yasada tanımlandığı gibi "devletin askeri kuvvetleri" sayılamayacağını, bu yüzden söz konusu suçun da oluşmadığını söylemişti.
TSK'den sadece Türkiye'deki düzeni değil dünyadaki sermaye düzenini de korumasının beklendiğini kaydeden Yıldırım, para spekülatörü George Soros'un "Türkiye'nin stratejik konumu nedeniyle en iyi ihracat ürünü ordusudur" dediğini de anımsatarak, "Kendi vatanımda benim Soros kadar ifade özgürlüğüne hakkım yok mu?" diye sormuştu.
Gazeteci Kormaz'ın davası seneye kaldı
1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde kaleme aldığı yazı nedeniyle aynı maddeden gazeteci Ersen Korkmaz'a İskenderun'da açılan dava ise 17 Mart 2006'ya ertelendi. (EÖ)