Kuleli ve Maltepe Askeri Liseleri'nden mezun olan bazı öğrencilerin İzmir'in Urla ilçesinde bulunan Menteş Askeri Kampı'nda "eğitim" adı altında psikolojik işkenceye maruz kaldıkları iddia edildi.
İddiaya göre, "şok mangası" olarak adlandırılan birliklerde uygulanan psikolojik işkence nedeniyle 4 Ağustos'tan bu yana yaklaşık 120 öğrenci ailelerince okuldan alındı.
"Tazminat davası açacağız"
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Kara Harp Okuluna giden Hakan Ekşi, komutanların yaklaşık 50'şer kişiden oluşan altı bölük içinden 15-16 öğrencinin isimlerini tek tek okuyarak "Şok Mangası"na ayırdığını savundu. Ekşi, "Eğitim sırasında bir arkadaşımız bayıldı. Nefes dahi alamıyordu. Yerde titreme nöbeti geçirirken yukarıdan ağzına su boşalttılar. Çocuk neredeyse ölüyordu" dedi.
Turgut Selman Tümer ise kampta üsteğmenlerin, önceden belirledikleri öğrencilere işkence edercesine eğitim yaptırdığını iddia etti. Okuldan ayrıldıktan sonra Balıkesir Devlet Hastanesi'nde bir süre tedavi gören H.E adlı bir başka öğrenci de "Karpuz seçer gibi seçtiler. Yapılanları hazmedemiyorum" dedi. Hakan Ekşi'nin velisi Bayram Ali Ekşi aileleri tarafından yaklaşık 120 çocuğun okuldan alındığını söyleyerek "Herkes kendi çocuğuna bunları yapan komutanın ismini biliyor. Tazminat davası açacağız" diye konuştu.
"İdari sorumluluk var"
Konu hakkında bianet'e konuşan emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş, verilecek eğitimin askerlere göre sınıflandırılması gerektiği görüşünde.
"Subay yetiştiren bir okulun müfredatının ne olacağı belli. Gerilla eğitimi vereceğiniz subay adayları yetiştirmek istiyorsanız özel birimler kurarsınız ve o eğitimi verirsiniz" diyen Kardaş herkese aynı eğitimin verilmesini doğru bulmadığını ifade etti.
Birkaç öğrencinin ayrılmak istemesi durumunda, olayın "Öğrencilerin dayanıksızlığı" olarak geçiştirilebileceğini söyleyen Kardaş, 120 öğrencinin birden okuldan ayrılmasının arkasında idari sorumsuzluk olduğu görüşünde:
"Eğitim meselesi silahlı kuvvetlerin ilgi alanında. Fakat 120 öğrenciden söz ediyoruz. Bunların muhatabı Genelkurmay değil, Milli Savunma Bakanlığı olmalı. Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı çalışmayan kapalı bir kurum."
"Gayriinsani uygulamalar hatırlamıyorum"
1980'de Harp Okulu öğrencisi olan gazeteci Mete Çubukçu, "Şok mangası" gibi bir oluşumun kendi döneminde olmadığını söyledi.
Harp Okulu yıllarını çok net hatırlamadığını söyleyen Çubukçu, kendilerine manga düzeyinde askeri taktikler verildiğini, bu eğitimler sırasında çeşitli cezalar verildiğini ancak gayri-insani uygulamalarla karşılaşmadığını söyledi ve ekledi:
"Ancak o dönemden bu döneme çok şey değişmiş olabilir. Bizim zamanımızda şınav, koşu gibi cezalar verilirdi..." (EKN)