Bir yıl önce bugün, Nokta dergisi yayın yönetmeni Alper Görmüş bir basın toplantısı düzenleyerek derginin kapandığını açıkladı. Aradan geçen bir yıl içinde hiçbir şey değişmedi. Ama Görmüş bugün hala umutlu, "İddialarımızı ispat etme hakkı verilmesi için elimizden geleni yapacağız" diyor.
Kapanmadan bir hafta önce Genelkurmay Başkanlığı'nın yürüttüğü soruşturma nedeniyle dergi polislerce basılmış ve bilgisayarlarına el konulmuştu.
Görmüş, yaptığı açıklamada dergide ortaya attıkları iddialara kaşı "demokrasiyi savunmak üzere" harekete geçmeyen yargıyı ve hükümeti suçlamıştı.
Komutanın günlükleri
Nokta, emekli Oramiral Özden Örnek'in günlüklerine dayanarak Türkiye'de 2004'te iki askeri darbe girişimi olduğu iddiasını haberleştirmişti.
Haber 29 Mart 2007'de yayınladı. Başlığı şöyleydi: "Hayret verici ayrıntılarıyla Sarıkız ve Ayışığı… 2004’te iki darbe atlatmışız."
Günlüklere göre dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün de girişimden haberi vardı.
O dönemde hak savunucuları iddiaların soruşturulmasını, Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını, baroların harekete geçmesini talep etti. Örnek ve ikinci darbe planını tek başına yapan eski Jandarma Komutanı Şener Eruygur hakkında suç duyurusunda da bulunuldu. Fakat yargılama gerçekleşmedi ve askeri darbe girişimi iddiası ortada kaldı.
Gazeteciye dava
Öte yandan Görmüş hakkında, Örnek "hakaret ve iftira ettiği" gerekçesiyle dava açıldı. Örnek, "görevi boyunca hiç günlük tutmadığını, haberde yer alan belgelerin uydurma olduğunu" söylüyordu.
Yaygın medya da iddialarla pek fazla ilgilenmedi. Görmüş, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün "özel imalat" diye yazdığını hatırlatıyor.
Fakat dava geçen hafta sonuçlandı ve Görmüş beraat etti. Fakat hakim –savcının mütalasına rağmen- beraat gerekçesinde günlüklerin, dolayısıyla darbe iddialarının doğru olup olmamasına atıfta bulunmadı.
Çünkü bu arada Emniyet, günlüklerin Örnek'in bilgisayarından çıktığını doğrulamıştı. Mahkeme, Görmüş'ün talebine rağmen bu raporu istetmeye gerek olmadığını söyledi.
Fırsat gitti, mücadeleye devam
Oysa bu dava, girişiminde bulunduğu iddia edilen komutanların yargılanması için bir fırsat sunuyordu. Aksi yorumlara rağmen, Örnek ve diğer komutanları askeri mahkemeler yargılayabiliyor ve bunun için Genelkurmay Başkanı'nın izni gerekli. Askeri savcılarsa harekete geçmiyor.
"Başından beri davanın genişletilmesini istedik. Böylece bir soruşturma, kovuşturma ve sonunda da bir dava açılabilirdi. Bu olmadı. Beraat kararının gerekçesine günlüklerin doğru olduğunun girmesi bir fırsat yaratabilirdi. Bu da olmadı."
Görmüş ve avukatları şimdi kararı temyiz ediyor. Gerekçeli kararın yargılanmasının ardından temyiz duruşması da görülecek.
"Ben başından beri gazeteci olarak işimizi yaptığımızı, bir iddiayı ortaya çıkardığımızı söylüyorum. Tek istediğim bu iddianın soruşturulması. Elimden geleni de yapacağım." (EÜ)