15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri okullar ve kışlaların kapatılmasıyla bu askeri arazilerin ne olacağı uzun süredir tartışılıyor. Bu alanların bugüne kadar korunabilmiş yeşil alanlar olması kent için kıymetlerini daha da çok arttırıyor.
Kuzey Ormanları Savunması üyeleri, Çevre Mühendisleri Odası’nda bugün düzenlediği toplantıda askeri alanların güncel durumuna ilişkin bir sunum yaptı ve ardından taleplerini dile getirdi.
KOS'tan Ayşe Yıkıcı, Şehir Plancıları Odası'nın (ŞPO) yaptığı incelemeye dayanarak İstanbul'un mevcut askeri alanları, yapılaşmaya açılan askeri alanları ve risk altındaki askeri alanlarıyla ilgili bilgi verdi.
195 askeri alan var
İstanbul'da toplam 195 askeri alan var, bu 225 milyon metrekareye tekabül ediyor.
Kent içindeki asker alanlar: 172 adet, 67 milyon 385 bin metrekare.
Orman alanları çevresindeki askeri alanlar: 23 adet, 157 milyon metrekare.
Ormanlık alan azaldı
Basın açıklamasını okuyan Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, İstanbul'daki orman alanların 2012'de 710 bin hektardan 2015'te 637 bin hektara düştüğünü, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havalimanı şantiyesinin orman alanlarını tahrip ettiğini söyledi.
Bayraktar, 15 Temmuz darbe girişimi ve OHAL sürecinin askeri alanların yapılaşmaya açılması için bir fırsat olarak görüldüğünü ve yapılması planlanan yapıların kentsel dönüşüm kavramları ile meşru hale getirilmeye çalışıldığını belirtti.
Hasdal, Maltepe, Maslak iade edilmeli
“Fatih Ormanının yanı başındaki askeri alanın Emlak konut eliyle Ağaoğlu’na peşkeş çekilerek yerine bir kent suçu anıtı olan “Maslak 1453”’ün nasıl dikildiğini yine aynı şekilde Zekeriyaköy’de ormanlık alanda bulunan askeri alanın yine benzer bir hileyle yağmalanarak yerine “Köy” isimli bir villa-kentin nasıl yapıldığını gördük.
"Hasdal, Maltepe ve Maslak aynı sorunu yaşamamalı, Kuzey Ormanları’nın içinde ve bitişiğinde yer alan askeri alanlar Kuzey Ormanları’na iade edilmeli. Kent içinde kalan askeri alanlar, Validebağ Korusu, Aydost ‘’Ormanı’’ gibi mesire amaçlı kullanılmayan birer koru olarak değerlendirilmeli."
Kaybedilen askeri alanlar
Maslak 1453
İstanbul Ayazağa'daki Jandarma Genel Komutanlığı’na ait arazi TOKİ tarafından Gecekondu Önleme Bölgesi ilan edildi. Emlak GYO araziyi ihaleye çıkardı. Ali Ağaoğlu'nun projesinin planları yargıya taşındı. Birçok kez plan değişikliği yapıldı. Danıştay 6. Daire ana planları bozdu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alanın plansız olduğunu ve ruhsatların iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Ancak sonra Bakanlık yeni planları askıya çıkardı. İnşaat neredeyse bitti, insanlar yerleşmeye başladı.
Sarıyer Zekeriyaköy 5. Füze Üs Komutanlığı Köy Konut Projesi
Sarıyer’deki ormanlık alan 1977’den 2006 yılına kadar 5. Füze Komutanlığı tarafından kullanıldı.
Milli Savunma Bakanlığı araziyi TOKİ'ye devretti, TOKİ ise Emlak Konut şirketine sattı. Arazinin planlarını ŞPO yargıya taşıdı.
Yargı süreci devam ederken Bakanlık yeni planlar askıya çıkardı. Emlak Konut ve Siyahkalem Mimarlık şirketi ortaklığında lüks konut ve AVM içeren "Zekeriyaköy Konut Projesi"nin 3 etabından 2. yapımına başlandı.
Risk altındakiler
Hasdal Kışlası
Hasdal ve Maltepe Kışlaları’nın Trakya’ya taşınacağı duyuruldu.
Hasdal ve T. Selahattin Gökkartal Kışlaları için imar değişikliği talebi ilk olarak 2013 ve 2014’te İBB gündemine gelerek 508 hektarlık alanın 121 hektarlık kısmının konut ve ticaret alanına alınması talep edilmişti. (NV)