Adalet Bakanlığı'nın, yasada değişiklik yapılması için, ilgili kuruluş temsilcilerinin katılımıyla bir komisyon oluşturduğunu açıkladı.
NTV'ye göre, Adalet Bakanlığı yetkilileri, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan komisyon, önümüzdeki günlerde çalışmalarına başlayacak.
Komisyon, ilgili kurum temsilcilerinin öneri ve görüşleri doğrultusunda Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklikler içeren bir taslak hazırlayacak.
AB Uyum Yasaları ile "Bölücülük" kalktı
On yıldan fazla bir süredir gazeteci, yazar, şair, insan hakları savunucusu ve aydınlara, tartışmalı şekilde uygulanan ve "bölücülük propagandası"nı cezalandıran Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesi, 2002 başında Meclisin kabul ettiği şekliyle "görüntü yolu ile propaganda" fiili de suç kapsamına alındıktan ve öngördüğü para cezası artırıldıktan sonra (4744 Sayılı Kanun- Madde 4) 15 Temmuz 2003'te tümden yürürlükten kaldırıldı (4928 Sayılı Kanun, Madde 19 b).
7. madde "netleşti" ve ağırlaştırıldı
Örgütlerle ilgili propagandaya, yine Birinci uyum paketiyle (4744 Sayılı Yasa - Madde 3) "terör yöntemlerine başvurmaya özendirme" şeklinde bir ifadeyle netlik kazandırılan yasanın 7. maddesinin öngördüğü para cezası da artırıldı.
Yargının şiddet unsurunu dikkate alacağı işaretleri verilmişti. Bu madde metninde 30 Temmuz 2003'de son bir değişiklik yapılarak, "özendirme" değil "şiddet veya diğer terör yöntemlerine başvurmayı teşvik" esas alındı (4963 Sayılı Kanun, Madde 30).
Asker 6. madde için "titizlik" istedi
Askerin titizlikle uygulanmasını istediği yasanın 6. maddesi ise "terör örgütü açıklamaları" yayımlanmasını yasaklıyor. Bu yasağa karşı gelenler, ağır para cezası ile cezalandırılıyorlar.(EÖ/EÜ)