Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) bu yıl 18'incisi düzenlenen Milli Eğitim Şurası'ndan zorunlu sekiz yıllık kesintisiz temel eğitimin "kademeli" hale getirilmesi, bu kapsamda ilk ve ortaöğretim binalarının ayrılması ile askerin okuldan çıkarılması yönünde kararlar alındı.
Beş + üç formülü
"Eğitimde 2023 Vizyonu" konusunun ele alındığı Şura'da "İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi, Ortaöğretime Erişimin Sağlanması" başlığını ele alan komisyonunda, "kesintisiz eğitim" uygulaması tartışıldı.
Tartışmalar sonrası alınan karara göre yedi ila 14 yaş arası kız ve oğlan çocukları için zorunlu olan sekiz yıllık kesintisiz temel eğitim, "kademeli" hale getirilecek. Eğitimin ilk kademesini bir ila beşinci sınıf, ikinci kademesini ise altı ile sekizinci sınıf oluşturacak.
"İlköğretim okullarında zorunlu eğitim kademeli olmalı. Öğrencilerin fiziksel gelişim ve yaş farkı dikkate alınarak ayrı binalarda eğitim verilmeli" sözleriyle tutanağa geçen karara göre sekiz yıllık kesintisiz temel eğitim uygulaması sürecek, ancak bir ve ikinci kademede okuyan öğrencilerin eğitimi ayrı binalarda verilecek
Karar kız çocukları okuldan uzaklaşacak
MEB Kız Teknik Eğitimi Genel Müdürü Emine Kıraç kararla ilgili, "Hepimiz kız çocuklarının okullaşması, ekonomik özgürlüğünü alması ve daha iyi anne olarak yetişmesi için uğraş veriyoruz. Biz ortaöğretime bu çocukları geçirelim, erken evlilikten kurtaralım derken böyle bir kararın alınması ülkemiz adına zuldür, günahtır. O nedenle bu madde değiştirilmeli" diye konuştu.
Şura'ya katılan eğitimciler "kesintisiz" ibaresinin kaldırılması halinde Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki çocukların okula gitmeyeceğini, buradaki okullara öğrenci bulmakta zorluk çekileceğini vurguladılar.
Asker derse girmeyecek
Şura'nın önemli kararlarından biri ise Milli Güvenlik dersine subaylar yerine öğretmenlerin girmesi yönünde.
"İlköğretim ve Ortaöğretimin Geliştirilmesi" komisyonunda "Milli güvenlik dersi müfredatı gözden geçirilmeli, derslere öğretmenler girmeli" yönünde tavsiye kararı alındı.
Şura üyelerinden Genelkurmay temsilcisi Hakan Günay komisyonun kararına karşı çıkarak subayların verdiği dersin öğrencilere katkı sağladığını savundu.
Kararlar tavsiye niteliğinde
Şûralarda alınan kararlar, eğitim sisteminin aksayan yönlerinin düzeltilmesine yönelik çalışmalarda Bakanlığa yol gösteriyor.
Yönetmelik uyarınca Şûra'da belirlenen konular kapsamında komisyonlar çalışma yapıyor. Her komisyon, "oyçokluğuyla" tavsiyeler (ön kararlar) alıyor ve bunlar tutanağa bağlanıyor. Tavsiyeler, Genel Kurul'da görüşülüyor ve oyçokluğuyla "tavsiye kararı" haline getiriliyor.
Şûra kararları dört ay içinde Tebliğler Dergisi'nde yayımlanıyor. Milli Eğitim Bakanı'nın onayıyla yürürlüğe giriyor. Kararların hayata geçirilmesine ilişkin yaptırım bulunmuyor. (SP/EÖ)
*Haber Milliyet, Zaman ve Akşam gazetelerinin haberlerinden derlenmiştir.