Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki araştırma görevlilerine açılan disiplin soruşturmalarını ve cezaları soru önergelerine taşıdı.
Sendikaları Eğitim Sen'in bağlı olduğu KESK'in çağrısıyla 4-5 Haziran'daki greve katılan 11 araştırma görevlisine “sınavlara katılmadıkları” gerekçesiyle dekanlığın talebi ile rektörlük tarafından disiplin soruşturması açılmıştı.
Soruşturma sonucunda 8 araştırma görevlisine iki yıl kıdem durdurma cezası, bir araştırma görevlisine maaş kesintisi verilmişti.
İki araştırma görevlisi hakkında dün sonuçlanan soruşturmadan ise görevden çekilmiş sayma kararı çıktı.
İki bakana dört soru
Çelebi, sekiz asistana verilen cezaların ardından da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yazılı olarak cevaplandırması üzerine verdiği soru önergesi hala cevaplanmadığını belirtti.
İki asistanın görevden atılması üzerine de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya soru önergeleri verdi.
“Marmara Üniversitesinde İki hocamızın görevden alınması sendikal hak ve özgürlüklere, bilimsel eğitim özgürlüğüne ve insan haklarına ağır bir darbe niteliğindedir” diyen Çelebi her iki bakana da şu soruları iletti.
1- Marmara üniversitesinde sendikal hakkını kullanan öğretim görevlilerinin görevden alınmasının gerekçesi nedir? Anayasadan gelen sendikal haklarını kullanan görevlilere ceza verilmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelere, International Labour Organization’a (ILO) ve Anayasanın 90. Maddesine (Milletlerarası Andlaşmaları Uygun Bulma) aykırı değil midir?
2- Marmara Üniversitesinde öğretim görevlilerine verilen kıdem durdurma ve görevden alma cezaları bilginiz dahilinde midir? Anayasal, sendikal hakkını kullandıkları için görevden alınan öğretim görevlilerine yapılan haksızlığı gidermek ve görevi iade etmek adına bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
3- Kamu emekçilerinin grev ve toplu sözleşme haklarını özgürce kullanabilmeleri için bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
4-Yolsuzlukların, ses kayıtlarının, sansür haberlerinin ülkemizi sarstığı, yolsuzluktan yargılananların serbest kaldığı bir dönemde üniversitelerde bilimle uğraşan eğitimcilerin, sendikal haklarını kullandıkları için görevden alınması adil bir karar mıdır?
* Fotoğraf: 17 Şubat / Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi / Soruşturmalara karşı eylem