Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararıyla doktorasını bitiren öğretim görevlilerinin işten çıkarılmasının şimdilik önüne geçilirken, YÖK'ün kararına karşı çeşitli kereler seslerini yükselten asistanlar İstanbul Teknik Üniversitesi, Ayazağa Yerleşkesinde bir şenlik düzenledi.
Dün akşam (21 Mayıs) yapılan "Anti50d Şenliği"ne katılan İTÜ araştırma görevlisi Nilay Elginöz Yaşa süreci bianet'e değerlendirdi.
Geçmişte doktorasını bitiren öğretim görevlilerinin kalıcı kadroılara geçirildiğini söyleyen Elginöz Yaşa, "Doktora biter bitmez yardımcı doçentlik için kadro hemen açılmıyor. Mesela İTÜ'de yurt dışına gidip gelme şartı aranıyor. Bu şartı yerine getirmiş olsanız bile ya da yayınlarınız yeterli olsa bile iki hatta üç yıl bekleyebiliyorsunuz" dedi.
Danıştay'ın kararı olumlu
Elginöz Yaşa, önce Temmuz ayında çıkan YÖK yönetmeliği, ardından da kasımda YÖK'ün çıkardığı kararla araştırma görevlilerinin geçici kadrodan kalıcı kadroya geçişlerinin engellediğini hatırlattı. "Danıştay'ın verdiği kararla bu uygulamaların hukuksuz olduğu kabul edildi."
Danıştay, kararı Eğitim-Sen'in başvurusu üzerine geldi. "Bu karar bizim lehimize. Zaten eskiden asistanlar 50/d değil 33/a üzerinden alınıyordu. 50/d burslu öğrencilere yönelik bir kadroydu ve aslında hiçbirimiz burslu öğrenciler değiliz, üniversitelerde çalışıyoruz."
Marmara ve Mimar Sinan Üniversiteleri dışında asistanların 33/a üzerinden istihdam edilmediği bilgisini veren Elginöz Yaşa, "Diğer üniversitelerde asistanlar 50/d üzerinden alınıyor ki istendikleri zaman kalabilsinler istenmediklerinde atılabilsinler."
Asistan Elginöz Yaşa'ya göre bu uygulama tamamıyla iş güvencesine, asistanların özlük haklarına aykırı.
"Normalde işten çıkarılmanızın bir sebebi olmalı oysa bu durumda doktoranız bittiği anda işten çıkarılmakla karşı karşıyasınız."
Elginöz Yaşa, bu uygulamaya karşı çıkmak için bir dizi eylem sürdürdüklerini, ve bu eylemlerle asistanların seslerini duyurmayı hedeflediklerini dile getirdi.
"Ancak yine de basının asistanların sıkıntılarına ilgisi yeterli değil. Kamuoyunda 50/d sorununa dair istediğimiz düzeyde bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Üstelik hangi kadro üzerinden üniversitede istihdam edildiğini bilmeyen asistanlar ya da bu durumdan haberdar olmayan öğretmenler var."
Elvinöz Yaşa Zardan Adam ve Bandista'nın da sahne aldığı şenliği düzenlemekteki amaçlarının da bu yönde seslerini duyurmak olduğunu söyledi. (EZÖ)