7 Kasım'da yapılan ve 2547 sayılı kanunun 50/D kadrosuna göre çalışan araştırma görevlilerinin 33/A kadrosuna başvurularında aranacak koşulların açıklandığı Yönetim Kurulu toplantısından iki gün sonra 15 asistan işten çıkarıldı. İTÜ'de işten çıkarılmaların devam ettiği belirtiliyor.
Eylem çadırında nöbetlerini sürdüren İTÜ'lü araştırma görevlileri Yönetim Kurulu'nda belirlenen koşulların hukuka aykırı olduğunu ve 15 Kasım'dan sonra çok sayıda asistanın daha işten çıkarılmasına yol açacağını söylüyorlar: "Açıklanan kararlar, İTÜ'de Ağustos ayından beri hız kazanan işten atılmalara yönelik hiç bir somut çözüm içermiyor".
Ekim ayından itibaren Rektörlük binası önünde kurdukları çadırda eylemlerini sürdüren İTÜ Araştırma Görevlileri, bu sürecin sonunda, başta 15 Kasım'da işlerinden atılacak araştırma görevlileri olmak üzere, İTÜ araştırma görevlilerinin yüzde 80'inin işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek tüm üniversite bileşenlerini 15 Kasım'daki eyleme davet etti.
Asistanların eleştirileri
Yönetim Kurulu'nda alınan karar ve hemen ertesinde işten çıkartmaların devam etmesini ise "Yönetim Kurulu'nun '50/d'den 33/a'ya geçiş kriteri olarak başarı ve bölüm ihtiyacı esas alınır' kararıyla birlikte İTÜ'deki asistan kıyımı 'resmiyet' kazanmıştır" sözleriyle yorumluyorlar.
Yönetim Kurulu'nda belirlenen koşullarla ilgili asistanların eleştirileri şu şekilde sıralanıyor:
* "Bölüm içindeki 33/A kadrolu araştırma görevlilerinin oranı toplam araştırma görevli sayısının %33'ünü geçemez." Asistanlar bu kotanın üniversitenin birçok bölümünde artık 33/A'ya geçişin olamayacağı anlamına geldiğini belirtiyor.
* "Kadrosu 50/D 'de olan bir araştırma görevlisinin 33/A kadrosuna geçebilmesi için, bölüm akademik kurulu toplantısına katılan öğretim üyelerinin 2/3 olumlu oyu aranır." Bu oranın adaletsiz olduğunu belirten asistanlar aynı oranın öğretim görevlisi alımı için ½ olduğunu ifade etti.
* "Üyeleri fakülte dışından olmak kaydıyla Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek Denetim Kurulu, adaylarla yapacağı mülakat sonucu kararını fakülteye bildirecek." Bölümün iradesi ve yetkisinin üzerinde bir değerlendirme kurulunun olmasının kabul edilemeyeceğini belirten asistanlar, bu kurulla birlikte bölümlerin kadro politikalarının anti-demokratik bir şekilde tepeden belirleneceğinin altını çizdi. asistanlar ayrıca fakülte dışından üyelerden oluşacak bu komisyonun yetkilerinin ve yapacağı değerlendirmenin nesnelliği ve yöntemi konusundaki belirsizliklerin de kaygı verici olduğunu ifade etti.
*Asistanlar, başvuru koşullarının 31 Aralık 2013' kadar geçerli olduğunun belirtilmesiyle ilgili de şu açıklamayı yaptı: "Bu tarihten sonra 33/a'ya geçişler daha da imkânsız hale getirilecek ve "asistan kıyımı" bir yıllık zaman zarfı içerisinde tamamlanacaktır."
* 15 Kasım'daki eylem saat 12.30'da İTÜ Maslak Kampüsü yemekhane önünde başlayacak.