Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde asistan hekimler, çalışma koşullarının düzeltilmesi için 24 Mayıs Salı günü iş bırakma eylemi yaptılar.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) çalışanlarının da destek verdiği iş bırakma eylemi 25 Mayıs'ta amacına ulaştı ve asistan hekimlerin talepleri kabul edildi.
Asistan hekimler daha önce de Edirne, İzmir ve Adana'da iş bırakma eylemleri yaparak kazanıma ulaşmışlardı.
Sadece acil servis ve yoğun bakım çalıştı
Üç poliklinik ile yoğun bakım ve acil servis dışında hiçbir birimin çalışmadığı iş bırakma eylemine destek veren SES Antalya Şubesi Basın Yayın Sekreteri Metehan Akbulut, bianet'e yaptığı açıklamada, eylemin başlamasının ardından Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç'in asistanlara internet yoluyla bir mesaj atarak, bazı konularda görüşülebileceğini söylediğini ancak asistanların bunu yeterli bulmayarak eylemlerine devam ettiğini ifade etti. Akbulut sözlerine şöyle devam etti:
* Sabah saatlerinde toplanmaya başlayan asistan hekimler önce bütün hastane polikliniklerine girerek çalışan hekimlere çalışılmaması yönünde çağrıda bulundular.
* Yaklaşık yüzde 85 oranında katılımın sağlandığı eylemde, ameliyatlar tamamen durdu, 3 poliklinik dışında poliklinik hizmeti verilmedi, aciller ve yoğun bakımlar dışında hasta bakılmadı. Sık sık "uykusuz hekim ölüm demektir", "asistan hekimler köle değildir" sloganları atıldı.
Elde edilen kazanımlar
Saat 14.00'de dekanlıkla yapılan toplantıda, asistan hekimlerin taleplerinin bir çoğu dekanlık tarafından kabul edildi.
Buna göre,
* Sınırsız olan çalışma saatleri aylık 220 saat olarak belirlendi. Böylece bazen 33 saat kesintisiz çalışmak durumunda kalan asistan hekimler, hastalara daha sağlıklı hizmet verebilecek.
* Performans uygulamasının başlamasından sonra fazla performans alındığı gerekçesiyle 17.00 sonrasında bilinçli olarak konulan ameliyatlara katılmak zorunda kalan asistanlar için mesai bitim saati 17.00 olarak belirlendi ve o saatten sonra ameliyat yapılmaması kararlaştırıldı.
* Birçok poliklinikte hekim başına 80 hasta düşerken, varılan anlaşma sonucunda her hekim günde en fazla 20 hasta bakacak. Bu sayede hasta detaylı şekilde muayene edilebilecek.
* Asistan eksiği olan bölümlerdeki bu ihtiyaç giderilecek ve asistan başına düşen iş yükü azaltılacak.
* Ücretlerdeki çarpıklıklar düzenlenecek.
* Yapılan eylemler nedeniyle baskı uygulanmayacak, soruşturma açılmayacak.
Taleplerin yerine getirilmesi için bir ay süre
Anlaşmanın ardından bütün asistan hekimlere dekan tarafından imzalanmış yazı gönderildi. Bir komisyonun kurulmasına, komisyonda greve destek veren öğretim üyelerinden dört kişinin, beş asistanın ve fakülte yönetim kurulundan iki kişi ve Dekan'nın yer alması karalaştırıldı.
Dekan imzalı metin bütün asistanlara ulaştırıldı ve taleplerin yerine getirilmesi için bir aylık bir süre belirlendi.
Asistan hekimler bu taleplerin kabul edilmesiyle birlikte, bir aylık sürenin neticesinde bu taleplerin hayata geçirilmemesi durumunda tekrar grevde olacaklarını açıkladılar. (EKN)
* Fotoğraf: Metehan AKBULUT