"Performans uygulaması ile asistan eğitimi geri plana atılıyor. Asistanlardan eğitime vakit ayırmaktansa poliklinikte daha fazla hasta bakması isteniyor."
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Asistanı ve İstanbul Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu 'ndan Dr. Koray Yalçın, bianet'e, yeni yasa ile uygulanmaya başlanan performans sisteminin kendi çalıştığı hastanede birkaç yıldır uygulandığını söyledi.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde görevli akademisyenler, "Performans sistemini reddediyoruz! Halkın sağlığının ticareti yapılamaz" diyerek bugün hastane bahçesinde grev başlattı.
13 Mart'ta 20 bin sağlık çalışanı, "eşit, parasız ve ulaşılabilir sağlık hizmeti" için yürümüştü. Sağlıkta özelleştirmeye karşı çıkan emekçiler, talepleri karşılanmazsa greve çıkacaklarını belirtmişti.
Dr. Yalçın, "performans sistemi"nin doktorların hastaları puan olarak görmesinin önünü açtığını söyledi.
"Hastaya az zaman doktora çok puan"
* Performans uygulamasına karşı çıkmamızın ana sebebi hastaları puan olarak kabul etmesi. Ne kadar fazla hasta bakarsanız o kadar puan kazanırsınız bu da demek oluyor ki hastanıza ne kadar az zaman ayırırsanız o kadar puan kazanabilirsiniz.
* Yine hastalardan ne kadar fazla tahlil isterseniz, hastaya ne kadar fazla uygulamada bulunursanız bunlar puan olarak size geri dönüyor, bu da ne yazık ki hastalardan gereksiz tahlil istemenin, gereksiz müdahalede bulunmanın yolunu açıyor.
"33 saat aralıksız çalışıyoruz"
* Performans uygulaması ile asistan eğitimi geri plana atılıyor. Asistanlardan eğitime vakit ayırmaktansa poliklinikte daha fazla hasta bakması özendiriliyor.
* Asistan hekimlerin nöbet ertesi izin hakları yok. 33 saat aralıksız çalışmak zorunda bırakılıyoruz ve bu şekilde ne hastalarımıza ne de kendimize faydalı olamıyoruz. Asistan hekimler olarak insanca çalışma koşulları talep ediyoruz.
"Maaşımız kamuoyuna yansıtıldığı gibi değil"
* Bu sistem ve döner sermaye uygulamaları nedeniyle sabit bir maaş alamıyoruz. Emekliliğe yansıtılan sabit ücret oldukça düşük, üstüne eklenen döner sermaye payı ise her ay değişkenlik gösteriyor.
* Branşlar arasında adaletsiz puanlama sistemleri nedeniyle haksız farklar oluşuyor. Maaşlarımız ise hiç de kamuoyuna yansıtıldığı gibi artmıyor. (NV/EÖ)