18 Haziran Pazartesi günü saat 00.30 sularında geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşama veda eden Türkiye'nin asırlık komünistlerinden Bekir Karayel sonsuzluğa uğurlandı. Bekir Karayel'in naaşı 1945 yılından beri saflarında yer aldığı partisi TKP 1920'nin bayrağına sarılı olarak dün toprağa verildi.
Bekir Karayel'in naaşı sabah saatlerinde Ankara Numune Hastanesi morgundan alınarak, TKP 1920 Genel Merkezi önüne getirildi. Burada Karayel'i genç yaşlı, kadın erkek yüzlerce partili arkadaşı "Bekir Karayel ölümsüzdür!" sloganı ile karşıladı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından tören başladı.
Törende TKP 1920 Ankara İl Başkanı Selahattin Koçak, Bekir Karayel'in 92 yıllık yaşamına ve bu yaşamın Türkiye komünist hareketinin tarihi açısından önemine değinen bir konuşma gerçekleştirdi.
Genel Merkez önünden sloganlarla Karşıyaka Mezarlığı'na uğurlanan Bekir Karayel için mezarlıkta da bir tören düzenlendi. Enternasyonal marşı okundu ve "Güneşi içenlerin türküsü" şiiri söylenerek bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Tören yapılan konuşmaların ve söylenen marşların ardından son buldu.
Esperanto dilinin temsilcilerindendi
Bekir Karayel 23 Mart 1920 yılında Bulgaristan'da Varna'nın Provadı kazasına bağlı Türkarnavutlar (sonradan Akşehir anlamına gelen Belogradets olmuştur adı) köyünde doğdu.
Komünizm düşüncesi ile Bulgaristan'da matbaa işçileri aracılığı ile tanışan Bekir Karayel, son nefesine kadar içinde mücadele ettiği partisi Türkiye Komünist Partisi (TKP)'ne Bulgaristan'daki faşist iktidarın baskıları nedeniyle göçmek zorunda kaldığı Türkiye'de 1945 yılında üye oldu.
TKP Ankara İl Komitesi üyeliği gibi önemli görevlerde bulunan Karayel, içinde 51 tevkifatı da olmak üzere pek çok defa TKP üyesi olmasından dolayı gözaltına alınıp tutuklandı.
92 yaşında hayata veda eden Bekir Karayel, 1887 yılında Polonyalı göz doktoru Ludwik Lejzer Zamenhof tarafından üretilen ve yapay bir dil olan Esperanto'nun da önemli temsilcileri arasındaydı ve Esperanto-Türkçe sözlükün yazarıydı.
Bir çok dilin birleştirilmesinden oluşan Esperanto Dünya'da en çok başarıya ulaşan ve yayılan yapay dil olarak biliniyor.
Esperanto 1930'lu yıllarda Almanya'da Adolf Hitler tarafından "antinasyonalist" olduğu gerekçesi ile yasaklanmıştı. (GK/HK)