*Fotoğraf: BioNTech.
Pfizer aşısının COVID-19'a karşı yüzde 90 etkili olduğu haberi, virüse karşı küresel mücadelede bir dönüm noktası olarak "müjdelendi".
Amerikalı ilaç şirketi tarafından finanse edillen aşı, Telegraph'ın haberine göre aslında bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurduğu Almanya kökenli bir şirket olan BioNTech'in eseri.
- NOT: Bilimsel açıdan şu ana kadar en çok güvenilen aşı çalışmaları arasında yer alan aşı, bahara kadar normal bir hayat vaat ediyor.
55 yaşındaki profesör Şahin ve 53 yaşındaki Dr. Türeci, aşı girişiminin ardından 21 milyar dolara (16 milyar sterlin) yükselen BioNTech şirketlerinin değeri ile şu anda en zengin 100 Almanyalı arasında yer alıyor.
Babası göçmen işçiydi
BioNTech CEO'su Şahin, Türkiye'nin İskenderun şehrinde dünyaya geldi ve dört yaşında Batı Almanya'ya taşındı. Babası Köln'deki Ford fabrikasında göçmen bir işçiydi.
Şirketin baş sağlık sorumlusu olan Dr. Türeci ise Almanya doğumlu ve İstanbul'dan ülkeye göç eden Türkiyeli bir doktorun kızı.
Şahin, Köln ve Hamburg'da doktor olarak eğitim aldı, ancak odağını immünoterapi araştırmasına çevirdi. Dr. Türeci ile akademik kariyerinin başlarında tanıştı.
Düğün günü laboratuvardaydılar
Dr. Özlem Türeci bir röportajında düğün gününde bile laboratuvar çalışmalarına zaman ayırdıklarını söyledi.
Çiftin, 2001'de kurdukları ilk şirketi Ganymed Pharmaceuticals'tan koronavirüs çalışmalarına taşıdıkları araştırmaları da bulunuyor.
Genetik kodla kanser tedavisi
Şirket, vücudu kanserle savaşması ve kanserle savaşan antikorlar geliştirmesi için değiştirilmiş genetik kod veya Messenger RNA (mRNA) kullanma olasılığını araştırmaya başladı.
Çift, bu şirketi 2016 yılında 1,4 milyar dolara (1 milyar sterlin) sattı. Çok daha geniş bir kanser immünoterapi araçları yelpazesini takip etmek için 2008 yılında kurulan BioNTech'i kurma çalışmalarına başladı.
Çiftin mRNA potansiyeli üzerine yaptığı çalışmalar, COVID-19 aşısının geliştirilmesinde hayati öneme sahip oldu.
TIKLAYIN - Bir aşı nasıl yaratılır?
mRNA ilaç çalışmaları aşıya uyarlandı
Profesör Şahin, Ocak ayında Çin'in Wuhan kentinde yeni bir koronavirüs salgınıyla ilgili bilimsel bir makaleyle karşılaştı.
Kanser önleyici mRNA ilaçlarından mRNA bazlı viral aşılara kadar olan adımlar SkyNews'a göre onu etkiledi.
BioNTech, Mart ayında, ilaç devi Pfizer ve Çinli ilaç üreticisi Fosun ile ortak olarak, birkaç olası bileşik üzerinde çalışmak üzere "ışık hızı" projelendirmesiyle yaklaşık 500 personeli kısa sürede görevlendirdi.
Son deneyler, vücudu antikor üretmeye teşvik etmek için mRNA genetik materyali kullanan aşının yüzde 90 etkili olduğunu gösteriyor.
Meslektaşları olan çifti "mütevazı" olarak tanımlıyor.
Profesör Şahin'in halen öğretmenlik yaptığı Mainz Üniversitesi'nde onkoloji profesörü olan Matthias Theobald, "Çok mütevazı ve alçakgönüllü bir insan. Görünüş onun için çok az şey ifade ediyor" diyor ve ekliyor.
"Elbette başarılarıyla gurur duyuyorlar. Bilimsel açıdan ünlüler ama çok alçakgönüllüler, her zaman öyleydi."
(PT)