Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay, polisin çalışma şartlarının insani olmamasının, onlara işkence ve kötü muamele hakkı vermediğini söyledi.
Polis memurları, İstanbul Barosu'nun ÇHD İstanbul Şubesi'yle birlikte kurduğu İşkenceyle Mücadele Kurulu'nun "İmdat Polis" hattını Cumhurbaşkanlık, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı'na şikayet etti.
Polis Haber Bülteni'nin haberine göre, polisler şikayet dilekçesinde "kendilerinin de şiddet gördüğünü" ileri sürdü.
Avukat Tanay ise kamu görevlilerinden şiddet görenlerin de kendilerine başvurabileceğini, bunun önünde engel olmadığını söyledi.
İşkence ve kötü muameleye maruz kalanlar, "155 Polis İmdat" hattından esinlenilerek alınan "444 155 9" numaralı telefonu aradıklarında, kuruldan ücretsiz hukuki ve tıbbi yardım alabiliyorlar.
"Polis ölse bir yudum su vermezler"
Polisler, telefon hattında "155"in geçmesine de tepkili. Tanay ise "155 Polis İmdat" hattını çağrıştırdığı ve akılda kalıcı olduğuna inandıklarından bu numarayı seçtiklerini söyledi.
Polisin şikayet dilekçesinde şu ifadeler yer alıyor:
"Polis İmdat-155 hattıyla bir nevi alay etme amacı güden ve polisi pasifleştirmek, tamamen suiistimale açık bir durum yaratmak amacı güden bu uygulama, son günlerde artan polis şiddeti olaylarını kendine gerekçe göstermekte."
"Ancak polisin uğradığı şiddet, yaşadığı idari ve hukuki haksızlıklar, şiddet uygulandığı iddia edilen olayların öncesi ve sonrası hep göz ardı edilmekte. Devletin Emniyet Teşkilatını alenen aşağılamak suçtur. Bu dernek polisin uygulamasıyla dalga geçerek, itibarını zedelemekte. Durum hukuki garabettir ve adli yaptırım gerektirir."
Habere göre, polisler sosyal paylaşım sitelerinde de tepkilerini şöyle dile getirdi:
"Şiddet gören sadece vatandaş değil, polis de şiddet görüyor."
"Ya bunlar polis ölüyorum dese bir yudum su vermezler."
"İmdat polise saldırıyorlar telefonu yok mu? Niye yok? Çünkü polis insan değil..."
"Devlet düşmanısınız"
Avukat Tanay, polisin çalışma şartlarının kötü olduğunu bildiklerini belirtti ve şöyle devam etti:
"Çalışma şartlarından şikayetçilerse sendika gibi oluşumlarla haklarını arayabilirler. Bu koşullar onlara işkence yapma hakkı vermez. Polisin şiddet uyguladığı ortada, konuyla ilgili rakamlar, somut veriler var. Zaten her gün televizyondan da izliyoruz. Kabul etmiyorlarsa tartışmaya hazırız, yaratılan tablonun sorumlusu biz değiliz."
"Kurulu polislerin arayıp aramadığını" sorduğumuz Tanay şu cevabı verdi:
"Arıyorlar ama işkence şikayetinde bulunmak için değil, hakaret ve küfür etmek için arıyorlar. Kurulu arayıp tehdit eden polis sayısı neredeyse polis şiddetinden mustarip kişi sayısına denk. 'Devlet düşmanısınız, size göstereceğiz' diyenler çok oldu."
Bir polis arayıp şiddet gördüğünü söylediğinde ona da hukuki yardımda bulunacaklarını söyleyen Tanay, polisin bu tepkisini de şaşırtıcı bulmadıklarını söyledi. (AS)