*Fotoğraf: Pixabay.
Delta varyantıyla birlikte koronavirüs salgınının yeniden canlanmasının ardından dünyanın pekçok ülkesi yeni bir dalgayla mücadele etmeye baladı.
Aşı olmak istemeyenlerin sayısı pekçok ülkede azınsanamayacak kadar çok. Hükümetler toplumsal bağışıklığı sağlamak için aşılamayı teşvik için farklı yöntemler denemeye başladı. DW Türkçe'nin derlemesiyle ülke ülke teşvik hediyeleri şöyle:
Almanya: Aşı after partileri
72 saatlik partileriyle ünlü Almanya'nın Berlin ve Solingen kentlerinde örneğin önümüzdeki hafta sonunda "Aşılamanın uzun gecesi" eğlenceleri düzenleniyor.
Kulüp atmosferinde, alkolsüz kokteyllerin de dağıtıldığı, star Dj'li bu eğlencelerle insanlara aşı olma, kolektif eğlence havasında özel ve çekici hale getirilmeye çalışılıyor.
Sabahın erken saatlerini sevenlere ise Olpe kentinde örneğin alkolsüz bira eşliğinde konser ile aşılama sunuluyor.
"İnsanlar aşıya gitmezse, aşı onlara gelir" sloganıyla büyük aşılama kampanyasına okul tatili öncesinde Baden-Württemberg eyaletinde başlanmıştı.
Tayland: Çekilişle inek
Tayland'da Haziran ayından beri düzenlenen bir kampanyanın ise habere göre aşıdan şüphe duyan vatandaşların endişelerini gidermede büyük etki ve başarı yarattığı görüldü.
Mae Chaem kırsal bölgesinde, gönüllü olarak aşı yaptırmaya gelen ve yaptıranlar arasında düzenlenen bir çekilişle her hafta bir talihliye inek hediye edildi.
Tayland basınına göre sürü bağışıklığının kazanılacağı, halkın yüzde 70'inin aşılandığı güne kadar inek çekilişi kampanyasının devam edecek. Tayland'da bir ineğin fiyatı 250 euro.
Hollanda: Bekarlara flört imkanı
Hollanda'nın Haarlem kentinin sorumlu sağlık dairesi, bekarları görücüye çıkmaya davet etti ve isteyen herkesin bir bedava flört buluşmasından aşı olmak şartıyla faydalanabileceğini duyurdu.
Kent yetkilileri bir bekarlar buluşması organize ederek insanları kayıt yaptırmaya çağırdı. Haarlem sağlık dairesi bu yöntemin gençlerde çok büyük etkisi olduğunu,aktardı.
Finlandiya: Lordi konseri
Rovaniemi kentinde, 2006 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan Lordi müzik grubunun solisti, o ünlü canavar kostümü ile gidip ikinci doz aşısını halkın gözleri önünde oldu.
O aşı olurken, ülkenin sevilen diğer tanınmış starı Santa Claus, Noel Baba da bakmaya geldi, ancak o yaşı itibarıyla aşısını çoktan olduğundan sadece kısaca bakmaya gelerek aşı olamanın önemini vurguladı.
ABD: Esrar ve Amerikan çöreği
Amerika Birleşik Devletleri'nde birçok farklı eyalet vatandaşlarına farklı hediyeler sunuyor.
Bunlar arasında bedava uçak bileti, lüks gemi turu, üniversite bursu, bedava taksi yolculuğu, alışveriş hediye çekleri, büyük spor müsabakalarına giriş kartı, bedava içecek gibi farklı ve renkli hediyeler var.
En farklı kampanya ise sevilen tatlısı Amerikan çöreklerini (donut) satan Krispy'nin yaptığı oldu. Aşı olan herkes bir Krispy şubesine giderek aşı kimliğini gösterdiğinde sevdiği bir donut ücretsiz verildi.
Fakat en çok ilgi çeken kampanya ABD'de bir lobi kurumunun kampanyası oldu. Kuruluş New York ve Washington kentlerinde aşı olanlara esrar dağıttı.
Dünyada esrarın yasal olduğu ülkeler
Birçok Güney Amerika ve Avrupa ülkesinde marijuana kullanımı yasadışı olsa bile kişisel kullanım hoş görülüyor.
Marijuananın yasal ya da kısmen yasal sayıldığı ülkeler şöyle;
- Çekya: Kişisel kullanım için 15 grama kadar taşımak ve 2013’ten itibaren tıbbi vakalarda kullanılması yasal.
- Hollanda: Hollanda'da legal marijuana satışı lisanslı '"coffee shop" aracılığı ile günde 5 gram limiti ve 18 yaş üzerine kimlik gösterme koşuluyla gerçekleşiyor.
- Ekvador: Kişisel kullanım için 15 grama kadar taşımak yasal.
- Jamaika: Kullanmak (25 Şubat 2015) itibariyle serbest bırakıldı.
- Kolombiya: Kişisel kullanım için 22 grama kadar taşımak yasal fakat satışı yasa dışı.
- Kuzey Kore: Kuzey Kore’de marijuana kullanmak, satmak, yetiştirmek ve nakletmek üzerinde bir yasak bulunmuyor.
- Peru: Kişisel kullanım için 8 grama kadar taşımak yasal.
- Uruguay: Uruguay, marijuana üretiminden satışına ve tüketimine uzanan zinciri tamamen yasallaştıran ilk ülke olmuştu. Daha yürürlüğe girmeyen yasaya göre, marijuana satın almak ya da yetiştirmek isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması ve resmi mercilere başvuru yapması şart koşuluyor.
- Kanada: Kanada'da, esrarın keyif amaçlı kullanılması, 2018 yılında, Senato'da 29 oya karşı 52 oyla yasallaştırılmıştır. Yasa, esrarın ne şekilde yetiştirileceğini, dağıtılacağını ve satılacağını düzenliyor. Kullanıcıların kamusal alanlarda esrar içip içemeyeceğine eyalet yönetimleri karar verecek.
- ABD'de üç eyalette: ABD'nin California, Nevada ve Massachusetts eyaletleri 2016'da keyif için esrar kullanılmasının yasallaştırılması yönünde karar verdi.
- Lüksemburg hazırlanıyor: Lüksemburg, keyif amaçlı esrar üretimi ve kullanımını yasallaştıran ilk Avrupa ülkesi olmaya hazırlanıyor. İki sene içinde hayata geçirilmesi planlanan tasarıya göre, 18 yaşını geçen herkes yasal olarak keyif amaçlı esrar satın alabilecek.
- Meksika: 2021 yılı itibarıyla esrarın keyfi amaçlı kullanımı da yasal hale geldi.
Marijuana nasıl yasadışı hale geldi?
Her devletin kendi yönetmeliği olmasıyla birlikte marihuana kullanımının uluslararası düzeyde kontrol altına alınması 1915 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Çin, Honduras ve Norveç arasında imzalanan Uluslararası Afyon Sözleşmesi ile başladı.
1919 yılında Versay Anlaşmasına dahil edilen düzenleme ile birlikte uluslararası alanda yürürlüğe girmiş oldu.
(MÜ/PT)