Çocukluk yaş grubunun en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi de çoğu bulaşıcı olan enfeksiyon hastalıkları olarak gösteriliyor.
Uzmanlara göre bu hastalıklardan korunmaya yönelik uygulamalar kapsamında aşılar, çocukluklarda koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli yapı taşlarından biri.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da 24-30 Nisan Aşı Haftası kapsamında aşıların gücünü ve güvenilirliğini vurgulamak amacıyla bugün yeni bir küresel kampanya başlattı. Öte yandan, ailelerin kafasındaki soru işaretlerini giderebilmek adına uniceg.org sitesinde "Aşı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular"ı derledi.
Kampanyaya, toplumun bir araya gelerek aşı yoluyla herkesi koruyabilecekleri mesajını yaymak üzere sosyal medya üzerinden #AşıHayatKurtarır etiketiyle katılım sağlanıyor. UNICEF ayrıca bugün "Tehlikeler" başlıklı bir de video paylaştı:
İşte çocuğunuzu tehlikelere karşı korumanın yolu!
— UNICEF Türkiye (@unicefturk) 24 Nisan 2019
Her beğeni ve paylaşım için @gatesfoundation UNICEF'e 1 dolar (1 milyon dolara kadar) bağışta bulunacak!
Paylaşın, duyulsun!#AşıHayatKurtarır#VaccinesWork pic.twitter.com/bZUnHN25Ni
Aşı nedir?
Aşılar, genellikle çocuklukta ciddi, ölümcül hastalıklara karşı korunmak için verilen ürünlerdir. Vücudunuzun doğal savunmasını teşvik ederek, vücudunuzu hastalıkla daha hızlı ve daha etkin bir şekilde mücadele etmeye hazırlar.
Aşılar nasıl etki eder?
Aşılar, bağışıklık sisteminizi, belirli hastalıklara karşı bağışıklık tepkinizi kıvılcımlandırarak enfeksiyonlarla daha etkin bir şekilde savaşmanıza yardımcı olur. Gelecekte virüs veya bakteri vücudunuzu istila ederse, bağışıklık sisteminiz onunla nasıl savaşılacağını zaten bilecektir.
Aşılar güvenilir mi?
Aşılar çok güvenlidir. Çocuğunuzun, bir aşı ile önlenebilecek bir hastalıktan zarar görmesi çok daha olasıdır. Tüm aşılar, halk için onaylanmadan önce, klinik denemeler dahil, sıkı güvenlik testlerinden geçirilir.
Neden çocuğumu aşılatmalıyım?
Aşılar hayat kurtarır. Sadece kızamık aşılarının 2000-2017 arasında 21 milyondan fazla ölümü önlediği tahmin edilmektedir.
Çocuğunuzu aşılamak önemlidir. Aksi takdirde, birçok ülkede silinen kızamık, difteri ve çocuk felci gibi bulaşıcı hastalıklar geri dönecektir.
Bebeğim tüm bu aşıları kaldırabilir mi?
Evet. Birçok anne-baba, çoklu aşıların çocuklarının bağışıklık sistemini aşırı yükleyeceğinden endişelenmektedir. Ancak çocuklar her gün yüzlerce mikroba maruz kalır.
Sürü bağışıklığı nedir?
Topluluğunuzda yeterince insan belirli bir hastalığa karşı bağışıklanırsa, sürü bağışıklığı denilen şeye ulaşabilirsiniz. Bu olduğunda, hastalıklar kişiden kişiye kolayca yayılamaz çünkü çoğu insan bağışıklık kazanır. Sürü bağışıklığı ayrıca hastalığın yayılmasını zorlaştırarak salgınları da önler.
Bir aşı bebeğimin hastalanmasına neden olabilir mi?
Aşılar son derece güvenlidir ve ciddi yan etkileri nadirdir. Aşılama sonrası hemen hemen tüm hastalık veya rahatsızlık, enjeksiyon bölgesindeki ağrı veya hafif ateş gibi küçük ve geçicidir. Ebeveynler endişeleniyorsa, doktorlarına veya sağlık hizmeti sağlayıcılarına başvurmalıdırlar. Kapsamlı çalışmalar ve araştırmalar, aşılarla otizm arasında bir bağlantı olduğuna dair kanıt bulunmadığını göstermektedir. (AÖ)