*Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
COVID-19 salgınıyla en önlerde mücadele eden sağlık çalışanlarının koronavirüs aşısı ocak ayının ikinci haftasında başladı. Aşıların yapılmasının ardından salgında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısı da düşmeye başladı.
Ancak mutasyonlu virüsün yaygınlaşması ve vakalardaki artışla birlikte sağlık çalışanları da yeniden hastalanmaya başladı. Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) verilerine göre aşılama yapılmasına rağmen sadece nisan ayında 12 sağlık çalışanı hayatını kaybetti.
Sağlık çalışanlarında hastalığın yeniden artması ve ölümlerin de başlaması üzerine aşının koruyuculuğu tartışılmaya başlandı.
"Sağlık çalışanlarına yapılan Sinovac aşısının koruyuculuğu nedir, etkisi ne kadar sürüyor, aşı mutasyonlu virüslere karşı ne kadar etkili?" TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bianet' konuştu.
"Aşıların ne kadar süre koruduğuna dair net bir bilgimiz yok" diyen Dr. Kırımlı, "Hastalığı geçiren bir kişinin 6 ay içinde tekrar geçirmeyeceğini varsayıyoruz. Sekiz ay olduğuna dair de yayınlar var ancak elimizdeki veri 6 ay. Sağlık Bakanlığı da Bilim Kurulu da antikorların 180 gün koruduğunu varsayıyor.
"Yani bu demek oluyor ki, COVID geçiren ya da aşı olmuş bir kişi, 6 ay sonra yeniden aşı yapılabilir hale geliyor. Bizler de ocak-şubatta aşılarımızı olduk, normal şartlarda aşı olma zamanımız geldi çünkü aşıların koruyuculuğu azalmaya başlıyor" dedi.
TIKLAYIN-Sağlık çalışanları: Ailelerimizi koruyamıyoruz
"Ölüm haberleri gelmeye başladı"
Sinovac aşısının varyant virüslere etkisinin daha az olduğunu belirten Dr. Kırımlı, şöyle konuştu: "Hastalık çok arttı, hastalık artınca sağlık çalışanlarında da hastalanmalar giderek artmaya başladı. Epeyce bir süre hayatını kaybeden sağlık çalışanı duymamıştık ama ölüm haberleri artık geliyor.
"Daha da önemlisi mutasyonlar artıyor. Sinovac aşısının varyant virüslere etkisinin daha az olduğunu biliyoruz. Mutasyonlar bu kadar yaygınken sağlık çalışanlarının aşılanmasının tekrar gündeme gelmesi gerekiyor.
"Hastalık artınca koruyuculuk azalıyor"
"Hangi aşı ne kadar korur net bir şey söylemek mümkün değil ama garantili gitmemiz gerekiyor. Biz kamusal önlem almadığımız için hastalık çok yangın, bu kadar yaygın olması aşının koruyuculuğunu da azaltıyor.
"Antikorlar da düşüyor, etkinliği de azalıyor bu nedenle sağlık çalışanlarına hatırlatma dozunun yapılması gerekiyor. Yeniden ölümlerin artmasını beklemek bir lüks olur, bu riski almamak gerekiyor."
TIKLAYIN-"Sağlık çalışanlarında ciddi psikiyatrik bozukluklar başladı"
"Yeterince aşı yapsaydık hızı keserdik"
Dr. Kırımlı, yeterince aşılama yapılmamasının da aşının etkisini düşürdüğünü vurguladı ve ekledi:
"Ayrıca yeterince aşılama yapabilseydik, toplumun yüzde 80’inin aşılasaydık virüsün bulaşma hızını kesebilirdik. Bunu yapamadık, bu nedenle aşının etkisini de düşürmüş olduk.
"Türkiye’de yapılan çalışmalara göre; aşı yüzde 80 hastalığı, yüzde yüz hastaneye yatışı önlüyor şeklindeydi ancak gerçek hayatta öyle olmadı, hastaneye yatışlar da hastalığa yakalananlar da daha fazla oldu.
"Şili de Sinovac aşısı yapıyor. Orada ise yüzde 50 civarında hastalıkları, daha yüksek oranda da hastaneye yatışları önlediği açıklandı. Ama hastalık Şili’de bizimki kadar yaygın değil. Bizde şu an hastalık çok fazla. Aşının koruyuculuğu viral yükle alakalı. Çok hastalık olunca yakalanma riski artıyor. Bunun azaltılması gerekiyor."
TIKLAYIN-"Üçüncü dalga çok hızlı ilerliyor, kaotik bir duruma yol açabilir"
"Varyantlara karşı koruyuculuğu bilmiyoruz"
Aşıların mutasyon virüslere etkisini de değerlendiren Dr. Kırımlı, son olarak şunları söyledi: "Aşının İngiliz mutasyonuna (V1) karşı koruyucu olduğu belirtiliyor ancak Brezilya (V2) ve Güney Afrika (V3) mutasyonu esas olan. Türkiye’de de V3 yaygın ve koruyuculuk nedir bilmiyoruz. V1’e de yakalandığınız zaman daha ağır geçiyor ve bulaştırma süresi daha uzun. Yüzde 60 daha fazla. V1'in girdiği ülkelerde patlama oldu. Mesela İngiltere 5 ay ülkeyi kapattı.
Nisan ayında hayatını kaybeden sağlık çalışanları: Dr. Hakan Sirek, Dr. Vehbi Demirkol, Prof. Dr. Kadir Can Özkan, Binnaz Aksoy (eczane teknisyeni), Prof. Dr. Melih Aktan, Hemşire Nurcan Doğan, Ercan Usta (anestezi teknikeri), Dr. Ömer Faruk Kuruhasanoğlu, Yaşar Gürlek (İstanbul Eyüpsultan İlçe Sağlık Müdürlüğü filyasyon ekibi Diş Teknisyeni), Mehmet Duman (hastane polisi), Veteriner Hekim Ferdi Alan, Savaş Küçükoğlu (eczane teknisyeni) NOT: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 1 Nisan'da yaptığı açıklama göre; bugüne kadar toplam 1 milyon 100 bin sağlık çalışanı aşılandı. |
(RT)
Salgında yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının bilgilerine TTB'nin https://siyahkurdele.com/ adresinden ulabilirsiniz.