2004 yılında 14.Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivalinde ilk kez oynanan ashura, 2010 yılına kadar yurtiçi ve yurtdışında önemli festivallerde yer aldı, seyirciler ve eleştirmenler tarafından olağanüstü bir ilgiyle karşılanmıştı.
2007 yılından bu yana garajistanbul seyicisinden de yoğun ilgi gören ashura sadece beş gösteri ile garajistanbul’da.
Üç büyük dinde pek çok karşılığı olan ashura, hicri yıl takvimine göre Muharrem ayının onuncu günü. Garajistanbul’un ylorumladığı ashura ise, yüzlerce yıldır yok edilen “ötekiler” için bir taziyedir. Adı insanlık tarihi kadar eski ashura; yüzlerce yıldır, Anadolu toprakları üzerinde “homojen” bir toplum yaratma adına oradan oraya savrulan, zorunlu olarak göç ettirilen insanları, dilleri, dinleri, sürgünlerin göç yollarını, göç yollarında 12 dilde söylenen şarkılarla anlatıyor.
Mustafa Avkıran ile Övül Avkıran ashura’da yüzlerce yılda oluşan sözlü miras ile resmi tarih bilgisini müzik-tiyatro tanımı içinde yeniden sorguluyor. (HK)
Gösterim tarihleri: 22-23-24 Mayıs 2013
Detaylı bilgi için tıklayın.
Künye:
Konsept, kurgu: Mustafa Avkıran
Yönetim: Mustafa Avkıran, Övül Avkıran
Koreografi: Övül Avkıran
Müzik düzeni: İhsan Kılavuz, Sema
Müzik düzenleme: Cumhur Bakışkan
Sahne-kostüm tasarımı: Ali Cem Köroğlu
Işık tasarımı: Yüksel Aymaz
Proje asistanı: Şirin Aktemur Toprak
Oyuncular: Övül Avkıran, Mustafa Avkıran,
Şarkıcılar: Sema, İhsan Kılavuz, Nuri Harun Ateş; Perküsyon: Murat Bekin; Klarnet: Kamuran Yalçın; Viyolonsel: Çağlayan Çetin; Kontrbas: Selahattin Yazıcıoğlu; Bağlama: Eser Gündüz.
Ortak yapımcılar : İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Züercher Theater Spektakel,Stadtschouwburg Amsterdam, Stadtschouwburg Utrecht, Rotterdamse Schouwburg