Her yıl acil toplumsal sorunlarına etkin ve kalıcı çözümler getiren üç sosyal girişimciyi destekleyen Ashoka, 2015 yılı için ıllardır Roman mücadelesi yürüten Hacer Foggo’yu seçti.
Tarihi Roman mahallesi Sulukule’nin yıkılışından itibaren Roman hakları için mücadele eden Hacer Foggo, aynı zamanda Roman Hakları Forumu üyesi.
ROMFO, Türkiye genelindeki Roman toplulukları ve örgütlerini ülke çapında bir ağda bir araya getirerek eğitim, sağlık, barınma gibi acil sorunlarına çözüm odaklı, sürdürülebilir ve etkili çözümler geliştirmelerini sağlıyor.
Hacer Foggo anlatıyor
Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı Ashoka, 1980’de ABD’de Bill Drayton tarafından kurulmasından bugüne acil toplumsal sorunlarına etkin ve kalıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri tespit ediyor, onları küresel bir destek ağında buluşturarak potansiyellerini gerçekleştirmelerini ve çözümlerini yaygınlaştırmalarını sağlıyor.
Bugün 70 ülkeden 3000'e yakın Ashoka Fellow’u insan hakları, kalkınma, çevre, sağlık, eğitim/gençlik ve vatandaş katılımı gibi çeşitli alanlarda çalışıyor.
Önde gelen Ashoka Fellow’ları arasında 2014 Nobel Barış Ödülü sahibi ve çocuk işçiliğine karşı hareket lideri Kailash Satyarthi, Vikipedi’nin kurucusu Jimmy Wales ve Adil Ticaret sertifikasyon sistemini başlatan Paul Rice gibi sosyal girişimciler bulunuyor.
Ashoka 2015'in diğer iki sosyal grişimcisini ise devlet korumasında yetişen çocuklarla ilgili çalışan Abdullah Oskay ve doğa koruma alanında çalışan Çağan Şekercioğlu olarak belirledi.
Abdullah Oskay kimdir?
Devlet korumasında yetişen çocuk ve gençler için temel yaşam becerilerini geliştirip güçlenebilecekleri bir platform sağlayarak topluma eşit ve fark yaratmaya hazır liderler olarak katılmasını sağlıyor.
Çağan Şekercioğlu kimdir?
Doğal döngülerin çöküşünün engellenmesini ve insanların doğanın korunmasında en az korunan yaban hayat kadar fayda sağlamalarını amaçlıyor. Kars, Ardan ve Iğdır’a yayılmış Kuzey doğa modeli büyük ilgi görüyor. (NV)