DİSK-AR Asgari Ücret ve Ekonomik Büyüme Raporu'nu yayımladı.
Raporda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun enflasyon hedeflerini esas aldığı, işçilerin geçim düzeyinin ise ihmal edildiği ifade edildi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 18 Aralık'ta, Meclis'teki konuşmasında sarfettiği "Asgari ücreti biz yüzde 300'den fazla arttırmışız. Ve asgari ücret birçok rekabet içinde olduğumuz ülkeden kat kat daha yüksektir" sözlerine yer verilen raporda, reel ücret artışlarına bakıldığında verilerin bakanın sözlerini doğrulamadığı anlatıldı.
"AKP hükümetleri döneminde ekonomi yüzde 63 düzeyinde büyürken, net asgari ücret, vergi iadesi ve asgari geçim indirimleri dahil, aynı dönemde reel olarak sadece yüzde 6,6 oranında artış göstermiştir."
DİSK-AR'ın hesaplamasına göre asgari ücret ekonomik büyüme oranında artsaydı 2251 lira olacaktı.
72 kuruşluk gıda
DİSK-AR'ın raporunda, Türkiye'de diğer ülkelere göre asgari ücretin kat kat daha yüksek olduğu iddiası da incelendi.
Her bir aile ferdi için öğün başına sadece 72 kuruş gıda harcaması yapılabilen asgari ücretin "Türkiye'nin ayıbı" diye nitelendiği raporda, Türkiye'de işçilerin Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında en uzun çalışma sürelerine ve en az ücretli izin hakkına sahip olduğunun altı çizildi.
"Resmi haftalık çalışma süresi Yunanistan'da 40, İspanya'da 38,3 saatken Türkiye'de 45 saattir.
"Asgari ücretten alınan vergi oranı Türkiye'de daha yüksektir. Yıllık ücretli izin hakkı bu ülkelerde en az 20 gün iken, Türkiye'de 14 gündür."
Yunanistan'da asgari ücretin kriz nedeniyle düşürülmüş halinin 1621 lira, İspanya'da ise 1772 lira olduğunun hatırlatıldığı raporda, Türkiye'de brüt asgari ücretin 940 lira olduğu ifade edildi.
"Vergi alınmamalı"
DİSK-AR'ın dile getirdiği asgari ücretin "bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve sefaletin son bulması için" talepler arasında şunlar da yer aldı.
* Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilmeli, asgari ücretin belirlenmesi süreci bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır.
* Görüşmeler kamuoyuna açık hale getirilmeli, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanabilecekleri yasal zeminler oluşturulmalıdır.
* Asgari ücret gelir dağılımını düzenleyici yönde belirlenmeli ve ekonomik büyümeden pay almalıdır.
* Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.
* Asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır.
* Eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalı, eğitimin okul dışı giderleri devlet tarafından karşılanmalı, sağlık tümüyle parasız olmalıdır. (YY)
DİSK-AR'ın raporunun tamamına ulaşmak için tıklayınız.