Fotoğraf: Esma Küçükşahin / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) her ay hesapladığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırmasına göre Eylül’de de yaşam maliyetleri yükselmeye devam etti.
TIKLAYIN - Açlık sınırı asgari ücreti geçti
Türk-İş’in araştırmasına göre Eylül’de;
- Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 3 bin 49 TL,
- Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9 bin 931 TL,
- Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 709 TL oldu.
Ağustos’ta açlık sınırı 2 bin 926 TL, yoksulluk sınırı 9 bin 533 TL, bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de 3 bin 572 TL’ydi.
Türk-İş rapordan ayrıca şu verileri paylaştı:
- Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması (mutfak masrafı) geçen aya göre 122 TL, yılbaşına göre 459 TL ve geçen yıla göre 601 TL arttı. Yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) ise aylık 398 TL, dokuz aylık 1.495 TL ve yıllık 1.959 TL tutarında arttı.
- Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,18 oranında artış gösterdi.
- Yılın ilk dokuz ayı itibariylefiyatlardaki artışyüzde 17,72 oranında gerçekleşti.
- Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 24,56 oldu.
- Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 19,58 olarak hesaplandı
"Geçim şartlarının ağırlığı..."
Türk-İş raporunda durumla ilgili “Gündemin temel konusu enflasyon, özellikle gıdada yüksek seyreden fiyat artışları olmaya devam ediyor. Enflasyondaki artış -yetersiz gelir nedeniyle- geçim şartlarının giderek ağırlaşmasına neden oluyor. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı), yürürlükteki asgari ücretin üstünde. Durum böyle iken, gelirlerin ve de çalışanların temel ve ortalama ücreti haline gelen asgari ücretin enflasyon oranı veya biraz üzerinde artış göstermesi, mevcut yoksulluğun süregelmesi anlamındadır” yorumunu yaptı.
Asgari ücretin de aylık net olarak 2 bin 825 TL olduğunu hatırlattı. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını ifade eden Türk-İş, “Aradaki fark bu ay 224 TL’ye yükseldi. Öte yandan net asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti olarak hesaplanan 3 bin 709 TL arasındaki fark karşı karşıya kalınan geçim şartlarının ağırlığını ortaya koymaktadır. Bu ay itibariyle, üç buçuk asgari ücret ancak bir asgari yaşama yetmektedir. Öncelikle yapılması gereken, en düşük geçim maliyetini karşılayacak ücret geliri seviyesini yakalamak ve satın alma gücünü bu seviyede koruyarak refah artışından pay vermektir” dedi.
"Sağlıksız ve dengesiz beslenme yol açıyor"
Raporun sonuç kısmında ise Türk-İş şu yorumu yaptı:
“Dar gelirli ailelerin elde ettiği gelirin yeterli ve dengeli beslenme için gerekli harcamaları bile karşılayabilecek düzeyde olmadığı açıktır. Aileler, düşük düzeydeki geliriyle beslenme ve beslenme dışı harcamaları karşılayabilmek için çeşitli malların fiyatlarını da dikkate alarak tüketim malları arasında tercihte bulunmak zorunda kalmaktadır. Çoğu zaman fiyatı yüksek olan gıda maddeleri yerine fiyatı düşük olan gıda maddelerini seçmektedir.
“Bu durumda olan aileler, büyük bir olasılıkla beslenme dışı harcamalarının (kira, ulaşım, yakıt, elektrik ve benzerleri) bir kısmını da beslenme harcamalarından kısarak elde edebilmektedir. Sonuçta, gelir düzeyinin düşük ve yetersiz olması, dar gelirli kişi ve ailelerin sağlıksız ve dengesiz beslenme yapmasına yol açmaktadır.” (HA)