Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Enstitüsü ağustosta ydört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 2 bin 809 TL'ye yükseldiğini açıkladı. Açlık sınırıysa 772 TL.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini kullanarak iki yetişkin ve iki çocuğun beslenme gereksinimlerine göre açlık sınırını, buna hane tüketim harcamalarını ekleyerek de yoksulluk sınırını belirleyen araştırmaya göre bir yılda yoksulluk sınırı 279 TL arttı.
Bunun içinde barınma, su, elektrik gibi temel ihtiyaçlar, ulaşım, haberleşme harcamaları, kültürel harcamalar da var.
Asgari ücretin, geçim indirimi hariç 544 TL olduğunu hatırlatan enstitü, asgari ücretle açlık sınırı arasındaki farkın da açıldığını vurguladı.
"Asgari geçim indirimi ile 626 TL maaş alan iki çocuklu ve eşi çalışmayan bir asgari ücretli, ihtiyaçlarını tam olarak karşıladığında ancak 1 hafta geçinebiliyor. 3 hafta ise muhtaç duruma düşüyor. Yani asgari ücretli 1 haftalık maaş ile 1 ayı geçiriyor."
Hafta sonu yapılacak anayasa değişikliği referandumuna da değinen basın açıklamasında emekçilerin koşullarının gelişmesi için sosyal haklar ve örgütlenme hakkının tam olarak güğvenceye alınması talep edildi.
"Hükümet, çalışma yaşamını demokratikleştirmek konusunda samimi ise Avrupa Sosyal Şartı'nın çekince koyduğu maddelerini Anayasal hak olarak tanımlamalı. Anayasa'nın 90. maddesini dayanak yaparak grev, sendikalaşma ve toplusözleşme hakkını herkesin özgürce kullanabileceği yasal yönetsel çerçeveyi derhal oluşturmalıdır." (EÜ)