Başesgioğlu, yılın ikinci yarısında ücretin yüzde 4 artarak brüt 585 YTL, net 419,15 YTL'ye çıkacağını söyledi.
Asgari ücret, halen 16 yaşından büyükler için brüt 531 YTL, net 380,46 YTL olarak uygulanıyor.
Başesgioğlu, asgari ücretin işveren maliyetlerinin de, Ocak-Haziran 2007 döneminde 683,44 YTL, yılın ikinci yarısında da 710,78 YTL olduğunu bildirdi.
DİSK: Yaşam standardı yine unutuldu
Komisyon açıklamasını ardından bir açıklama yapan ve sonucu "ortaoyunu sona erdi" diye yorumlayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "asgari ücretin çalışanların yaşam standartları yönünden belirleyici bir özelliği olduğu gerçeği, antidemokratik şekilde oluşturulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca bir kez daha unutuldu" dedi.
"Asgari ücretin belirlenmesinde ülkemizin sosyal- ekonomik koşulları ve çalışanların talepleri değil, IMF'nin direktifleri belirleyici oldu."
Asgari ücrette asgari geçim sınırı karşısında son iki yılda yüzde 14'lük bir gerileme yaşandığını söyleyen Çelebi, "Bu kaybı görmezden gelerek yapılan bu artışı kabul etmek mümkün değil. 2006 yılı için enflasyon karşısında da asgari ücret için yüzde 2 civarında bir kayıp olması bekleniyor" diye konuştu.
Çelebi, zammın ilk altı ay için günlük 77 kuruşa denk geldiğini belirtti; "Önceki açıklamalarımızda asgari ücretliyi günlük 12 simit ve 12 küçük bardak çaya mahkum ettiklerini söylemiştik. Öyle görünüyor ki Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndakiler günlük 77 kuruşluk bir artışla simidi bir artırarak asgari ücretlinin karnının doyması için yeterli bulmuşlardır" dedi.
Asgari ücret yaklaşık 3 milyon çalışanı, aileleriyle birlikteyse yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkiliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 15 Aralık'ta yapılan ikinci toplantıda hesaplama yöntemine göre değişen üç alternatif sunmuş, asgari ücretin net 543, 560, 589 YTL olmasını önermişti.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Araştırma Merkezi, kasım ayında dört kişilik bir ailenin açılık sınırının 605, yoksulluk sınırınınsa bin 971 YTL olduğunu açıklamıştı.
DİSK daha önce Türk-İş'i de Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çekilmeye çağırmıştı. DİSK'ten Musa Çam, "İşçiler adına komisyonda yer alan Türk-İş, komisyona meşruiyet kazandırırken, işçiler adına gündeme getirdiği tutarsız taleplerle de, sermayenin ve devletin elini güçlendirmekte, oyunun bir parçası olmaktadır" demişti.
DİSK'in asgari ücretin belirlenmesi süreciyle ilgili önerileri şöyleydi:
* Asgari ücret konusu zaman yitirilmeden sağlıklı bir zeminde tartışılmalı ve insan onurunu ayaklar altına alan bugünkü yöntem terk edilerek günümüzün yaşam standartlarını göz önüne alan yeni bir değerlendirme yöntemi belirlenmeli.
* Bugün ağırlıklı olarak hükümet ve işveren temsilcilerinden oluşan asgari ücreti tespit eden kurulun yapısı demokratik hale gelmeli ve tüm emek örgütü temsilcileri bu kurulda yer almalı.
* İktidar kamuda çalışan memurların asgari ücretini 663 YTL olarak belirlerken işçilerin (neredeyse AB ülkeleri asgari ücret ortalamalarının yarısı kadar olan) asgari ücretini bunun yarısına razı etme çabaları işverenlerin dayatmalarının sonucu. Türkiye'de açlık sınırı 600 YTL civarında.
* Asgari ücreti belirlemede esas alınan kriterler her şeyden önce bir kişi üzerinden değil 4 kişilik aile değerlerine göre oluşturulmalı.
* Asgari ücretin üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı. (TK)
* Asgari ücretle ilgili bianet haberlerinin listesi için tıklayın.