Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik dün, 2013'te uygulanacak asgari ücretleri açıkladı.
Çelik rakamların Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda oy çokluğuyla belirlendiğini belirtti.
"Aylık brüt asgari ücret 940 liradan ilk altı ay için 978,75 liraya, ikinci altı ay için 1021,50 liraya yükseltilmiştir.
"Aylık net asgari ücret ise 739,79 liradan 773,98 liraya, ikinci altı ay için 804,70 liraya yükseltilmiştir.
Böylelikle asgari ücret yılın ilk altı ayı için yüzde 4,1; ikinci altı ay içinse yüzde 4,4 artırılmıştır. Asgari ücrette 2013 yılındaki ortalama artış yüzdesi ise yüzde 8,61 olmuştur."
16 yaşını doldurmamış işçiler için 2013'te uygulanacak asgari ücret ise ilk altı ay net 674,11 lira, ikinci altı ay net 701,60 lira olarak açıklandı.
Alım gücü eridi
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) da dün açıkladığı araştırmasında asgari ücretlilerin alım gücünün yıllar içinde azaldığını belirlediğini duyurmuştu.
OECD'nin saatlik reel asgari ücret tablosu üzerinden indeksleme yöntemi ile yapılan hesaplamaya göre, Türkiye'de asgari ücretlinin alım gücü dolar bazında 2000 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 52 oranında azaldı.
Ülke karşılaştırmaları
Araştırmada ele alınan ülkeler arasında sadece Türkiye ve Meksika'da düşüş görüldü.
22 ülkeden 20'sinde asgari ücretin reel anlamda alım gücünü arttırdığı kaydedildi.
Ayrıca 2011 itibariyle Türkiye 24 ülke arasında çalışılan saat başına en düşük asgari ücretin olduğu altıncı ülke olarak yer aldı.
"Türkiye'de saatlik asgari ücretin alım gücü 2000 yılında dolar bazlı hesaplamalarda, Yunanistan ve İspanya'nın üzerinde görülmektedir. Bugün krizdeki Yunanistan'da asgari ücret düşürülmüş hali ile 1621, İspanya'da 1772 TL'dir."
Dolar bazlı saatlik reel asgari ücretin alım gücü 2000'den bu yana İspanya ve Yunanistan'da yüzde 70, Macaristan ve Polonya'da iki kattan, Çek Cumhuriyeti ve Slovak Cumhuriyetinde üç kattan fazla artış gösterdi. Güney Kore'de ise yüzde 84 arttı.
Çalışma uzun, izinler kısa
Araştırmada, resmi haftalık çalışma süresine de değinildi. Bu süre Yunanistan'da 40, İspanya'da 38,3 saatken, Türkiye'de 45 saat.
Asgari ücretten alınan vergi oranının Türkiye'de pek çok ülkeye göre daha yüksek olduğu ve yıllık ücretli izin hakkının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden daha az olduğu da vurgulandı.
Yıllık ücretli izin hakkı AB'de en az 20 gün, Türkiye'de ise 14 gün.
DİSK-AR araştırma sonuçlarında asgari ücretin ekonomik büyüme ve verimlilik artışından pay almamasının, üretilen kaynakların belirli ellerde toplanması anlamına geldiğini de not düştü. (YY)
DİSK-AR'ın Asgari Ücretin Gelişme Seyri Raporu'na ulaşmak için tıklayınız.
DİSK-AR'ın Yeni Asgari Ücret Alım Gücü Raporu'na ulaşmak için tıklayınız.
2013 asgari ücret rakamlarına dair ayrıntılı bilgi için tıklayınız.