* Fotoğraf: MA.
Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, İzmir'in Aliağa ilçesinde Kılıçlar Gemi Söküm A.Ş tarafından sökümü yapılan "Gökhan Han"da amosit türü asbest bulunmasına dair yazılı açıklama yaptı.
Aliağa ilçesinde bulunan Nemrut körfezinde yaklaşık 380 bin metrekare arazi üzerinde kurulu 22 adet gemi söküm tesisi var. Bu tesislerde özellikle 2010 yılından beri dünyanın dört bir yanından getirilen hurda gemiler sökülüyor.
TIKLAYIN - "İzmir dünyanın çöplüğü değil"
"Toprak, deniz ve hava kirleniyor"
"Gökhan Han"daki asbest varlığının belgelerle ortaya konulmasına rağmen sökümün devam ettiği belirtilen açıklamada şu ifadelere verildi:
"Ülkemizde gemi söküm ve tehlikeli atık yönetimi için yasal zorunlulukları işaret eden Gemi Söküm Yönetmeliği'ne göre, sökülecek gemide hiçbir tehlikeli atığın bulunmaması, geminin tehlikeli atıklardan arıtıldığına dair yasal geçerliliği olan bilimsel ve teknik raporun yetkili kurumlardan alınmış olması gerekmektedir."
"En az 70 işçi öldü"
Tüm söküm işlemlerinde toprak, deniz ve hava kirliliğini engellemek için özel önlemlerin alınması gerektiği söylenilen açıklamada, gemi sökümünün durdurulmasıyla birlikte:
- Tesisin Aliağa'da kalış süresi boyunca işçi hak ve alacaklarının eksiksiz ödenmesi,
- Her sökümün bağımsız heyetin denetimine açılması,
- Son on yılda bu bölgede en az 70 işçi ölümü gerçekleştiği hatırlatılarak işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması istendi.
"Geçmişte de örnekleri var"
Oda, yaptığı açıklamada geçmişte de benzer örneklerle karşılaştıklarına dikkat çekerek açıklamasını sonlandırdı:
"Otopan gemisinde 1 ton olarak beyan edilen asbestin 77, 4 ton olduğu belgelenmiş ve geri gönderilmesi sağlanmıştı. 2015 yılında zehir yüklü gemi Kuito, 2016 yılında ise Ethane isimli sıvılaştırılmış doğal gaz tankerinin, açılan davalar ve alınan yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen sökümü gerçekleşmişti."
TIKLAYIN - Sökülen Gemiler, Dökülen Hayatlar
Gemi söküm tesisleri
Gemi sökümü tesislerinde çevreyi kirleten unsurlar madensel yağlar, ağır metaller, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), poliklorlu bifeniller (PCB), asbest, organotin bileşikleri, dioksin gibi kirleticiler olarak sıralanıyor.
Bu kirleticiler havaya karışıyor.
Ekonomik ömrünü tamamlamış gemilerde özellikle asbest başta olmak üzere bulunan tehlikeli ve özel atıkların yarattığı kirlilik ve insan sağlığına etkileri anlaşıldığı için Avrupa ve Amerika 1980'li yıllardan sonra bu sektörden çekildi.
Şu an bu işlem Türkiye, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerde gerçekleşiyor.
Asbest nedir? Türkiye'de üretimi ve kullanılması 31 Aralık 2010'da yürürlüğe giren yönetmelikle yasaklandı. |
(TY)