Festival etkinliklerini izlemeye çalışan insanları her an bir koşuşturma içinde görmek mümkün, bütün etkinliklere yetişmek için çaba harcayan insanların festivale yönelik düşüncüleri şöyle.
Hatice (25)(Soyadını, mesleğini belirtmedi): "Tedirginlik ve heyecan"
* Bizi biraz heyecanlandıran, biraz tedirgin eden, biraz sevindiren festivali sevinçle yaşıyoruz. Festival, işlenen konular ve kapsamı bakımından yoğun geçiyor. Öyle ki, bazen hangisini takip edeceğimizi nereye ulaşacağımızı şaşırıyoruz. Bunun için yapılan bütün etkinliklere aynı anda gidip yaşamak ya da mümkün olmuyor. Önümüzdeki yıllarda yapılması düşünülen festival programında sözkonusu sorunların giderilmesini istiyorum.
Gül Akyol (23), amatör ressam: "Resimdeki eksikliklerimi gördüm"
* Ben bu etkinlikte en çok resimle ilgili çalışmalara katıldım. Ben resim sanatına büyük bir ilgi duyuyorum. Ünlü Ressam Mehmet Güleryüz'ün plastik sanatlar ve resim atölyesi çalışmalarına katıldım. Çalışmalarda, resim sanatıyla ilgili bir çok eksikliğimin olduğunu ve bunları gidermek konusunda çalışmalarımı nasıl yürütmem gerektiği konusunda fikir sahibi oldum. Ayrıca zaman buldukça diğer etkinliklere de katılıyorum. Bu festival benim için büyük bir sürpriz oldu.
Hanım Kılıç (47), ev kadını: "Sanki devlet baskısı kalktı"
* Devlet baskısı yüzünden bugüne kadar insanların bir araya gelmesi mümkün değildi. Bu festivalle birlikte, günlerdir insanlar rahatlıkla bir araya gelebiliyorlar. Ben festivalde ilk gün konseri izledim. Bu Pazar günü yapılacak konseri yine izlemeye gideceğim. Belediye sayesinde ilk kez böyle bir etkinliğe katılma fırsatı buluyorum.
Hakim Kaymaz (19), üniversite öğrencisi: "Farkına varıyoruz"
* Bugüne kadar yapılmamış bir etkinliktir. Böyle bir festivalin yapılması, sanat ve kültürün içselleştirilmesine yardımcı olacağına inanıyorum. İlk etaptaki tedirginliğine rağmen, halkın ilgisinin bir hayli yoğun olduğunu gözlemliyoruz. İlk olmanın yarattığı heyecan ya da yaşanmamışlığın çekimserlik üzerinde etkisi olduğunu düşünüyorum. Diyarbakır, sanat ve kültür alanındaki birikiminin farkına varıyor.
Yadigar Ateş (20,) üniversite Öğrencisi :"Duygular dışa vurulmakta"
* Yaşanan bir savaş ve çatışma sürecinden sonra, özellikle toplumun dinamik ve genç kesimi, ilikleri boşalırcasına coşku ve beğeniyle bu festivali izlemekte ve yaşamakta. Savaşın bastırdığı duygular ve arzular böylelikle kendisini dışa vurmakta, bir parça da olsa kendimizi özgür hissetmekteyiz. Bu küçük ya da nispi özgürlük büyük ve köklü özgürlüklerin oluşmasına giden yolun temelini oluşturmaktadır.
Nurullah Kaya (23) Çorba Dergisi: "Şiirin tadına vardım"
* Festivali başından beri izliyorum. Fakat festival başladığında büyük bir şaşkınlık yaşadık. Birçok insanın halen haberi bile yok. Festivalin en büyük eksikliklerinden biri tanıtımının iyi yapılmaması . Festival programını görünce kargaşa yaşadım. Bu kadar yoğun bir programın dar bir zamana yayılması, birçok etkinliğin gözlenememesine neden oldu. Ben şair Orhan Alkaya 'nın şiir atölyesini başından beri izliyorum. Şiirin tadına vardığımı söyleyebilirim. Orhan Alkaya sözcüklere hakim olabilen ve bunu iyi kullanabilen bir şair. Atölyede şiirle ilgili kafamdaki bütün sorulara cevap bulabildiğimi söyleyebilirim. Festivalde ayrıca diğer etkinlikleri de izlemeye çalıştım. Bunların içinde beğenmediğim tek şey Mayıs Sıkıntısı isimli film ve bu filmin gösterildiği sinema salonu oldu.(AB/YÖ/NU)