Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adalet talebiyle 15 Haziran Ankara’dan başlattığı yürüyüşü dün Maltepe’de yaptığı konuşmayla tamamladı. Konuşmasının başlarında “Bizim ilk adımımızdır, 9 Temmuz yeni bir doğuştur” dedi. 25 gün süren 450 kilometrelik yol boyunca toplumsal muhalefetin yoğun ilgisi vardı. Yürüyüş süresince siyasi partilerden, sendikalarda ve sivil toplum örgütlerinden destek ziyaretleri yapıldı. Maltepe’de yapılan ve “Büyük Adalet Buluşması” olarak adlandırılan mitinge katılma kararı alan ve mesaj yayınlayan parti, kurum, örgütler ve platformlardan temsilcilerle, yürüyüş süresince biriken siyasi ve toplumsal hareketlenmenin nereye ve nasıl kanalize edilmesi gerektiği sorunsalını konuştuk. Kısacası “bundan sonra ne yapmalı” sorusunun yanıtını öğrenmeye çalıştık. |
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Adalet Yürüyüşü'nü ve Büyük Adalet Buluşması'nı destekleyen sendikalardan biri.
Yürüyüşü desteklediğini ve mitinge katılacaklarını açıkladığı duyuruda şu ifadelere yer vermişti:
“Saraylar büyüdükçe küçülen adalet, bu ülkenin geleceğini ve tüm yurttaşları tehdit eder hale gelmiştir. Adalet bir kişiye teslim edilemez, bir kişiye hizmet edemez; tek bir kişiye hizmet eden adalet, adalet olmaz. Adalet hepimiz için gereklidir. İstediğimiz adalet sadece hukuk önünde eşitlik değildir, toplumsal eşitliktir. Unutulmamalıdır ki, özgürlüğün, barışın ve demokrasinin teminatı adalet, adaletin teminatı ise eşitliktir.”
Yürüyüşün altıncı günü destek yürüyüşü yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’na yönelttik“Bundan sonra ne yapmalı” sorusunu yönelttik.
"Ortaya umut tablosu çıktı"
“Bu yürüyüş ve miting, Türkiye’de halkın ülkenin otoriter bir rejime sürüklenmesine izin vermeyeceğini gösteren, ‘tek adam’ rejimine karşı Gezi ile başlayan, 7 Haziran ve 16 Nisan ile devam eden bir tutumdu. Bu açıdan çok önemli.
“Çünkü yürüyüş ve miting, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlattığı ama milyonların adalet ve demokrasi talebinin bir simgesi.
“Maltepe’de farklı kesimlerden, farklı siyasi bakış açılarından milyonlarca kişi biraraya geldi. Ortak bir umut tablosu ortaya çıktı.
“Miting ve yürüyüş boyunca, hem Kemal Kılıçdaroğlu’nun hem de yürüyüşe katılanların ifade ettiği talepler, adalet ve demokrasi talepleri, bundan sonraki mücadele çizgisinin ve yan yana genişlemenin ana çerçevesini oluşturmuş oldu. Bu hattın sürdürülmesi gerekir.
“Artık nerede bir adaletsizlik varsa orada olunmalı. Grev hakkı yasaklanan bir işçi olduğuna ya da bir kadın şiddete uğradığında orada olunmalı. Toplumsal kesimin neresinde bir adaletsizlik yaşanacak olursa orada olunmalı.
"Kurucu irade oluşturulmalı"
“Bu çerçevede çizilen bir kurucu iradenin oluşması gerekli.
“Tüm mekanizmaların ayaklar altına alınmaya çalışıldığı, tek bir kişinin ağzından çıkanların kanun sayıldığı bu süreçte; eşitlik, özgürlük, barış ve demokrasinin kurulabileceğinin göstergesi bu tablo.
“Bu tür toplumsal hareketler kendi araçlarını, yöntemlerini yaratır. Ancak kesinlikle bugün adalet aranacaksa, demokrasi ve barış için irade oluşacaksa bunun gerçekleşeceği yer sokaktır.
“Hem 7 Haziran sonuçlarının yok sayılması, hem 16 Nisan referandumunun sonuçlarına YSK tarafından müdahale edilmesi, halkın sandığa olan güvenini ortadan kaldırdı, bu yürüyüşle de mücadele alanının sokak olduğunun altı çizildi.
“Kuşkusuz sandık ve seçimler önemli bir siyaset alanıdır ama demokrasi, insan ve barıştan yana, gerçek bir kurucu irade oluşacaksa bunun kurulacağı her sokaktır.” (EA/HK)
ADALET YÜRÜYÜŞÜ'NÜN ARDINDAN ŞİMDİ NE YAPMALI?
HDP Filiz Kerestecioğlu: OHAL'in Kaldırılması İçin Mücadele Etmeliyiz
DİSK Arzu Çerkezoğlu: Bundan Sonra Siyaset Alanı Sokaktır
Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy: Biraraya Gelmek Şart
Lami Özgen: Önemli Olan Yurttaşların Ortaklaşmasını Sağlamak
Yan Yanayız Bir Aradayız Platformu'ndan Nesrin Nas ve Akın Birdal Yanıtladı
Kadınlar ve LGBTİ'ler Yanıtlıyor: Adalet Yürüyüşü'nün Ardından Şimdi Ne Yapmalı?