Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) Temsilcisi Necati Abay, yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'de susturuldum ve artık sürgündeki bir gazeteciyim. Almanya'ya iltica başvurusu yapmak zorunda bırakıldım" dedi.
Abay'a İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 4 Mayıs 2011'deki kararıyla "örgüt yöneticisi olmak" suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
"Yargıtay'ın beraat istemiyle mahkumiyet kararını bozacağı düşüncesindeydim" diyen Abay, mahkemenin "kanıt yok ama kanaatten" ceza verdiğini hatırlattı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 15 Ekim'de 18 yıl 9 aylık cezayı fazla bularak kararı bozdu. Ancak mahkemenin "örgüt üyeliğinden" 10-15 yıl arasında ceza vermesi gerektiğini belirtti.
Abay, sonrasını şöyle anlattı:
"Türkiye'de basın özgürlüğü konulu paneller nedeniyle Avrupa'da bulunuyordum. Almanya, İsviçre ve Fransa'daki panellerimi yapmıştım. Paneller için Paris'e gittiğim 19 Ekim'de Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) de üyesiydim."
"Yargıtay kararını açıklayınca Belçika ve Hollanda panellerimi iptal ettim ve Türkiye'ye dönmekten vazgeçtim. Almanya'ya iltica başvurusunda bulundum. Devlet beni ya F tipi cezaevinin ya da sürgünün yolunu gösterdi. Türkiye'de artık susturulmuş oldum."
"Şubat 2004'te kurulduğu tarihten bu yana sözcülüğünü yaptığım TGDP'nin sürgündeki temsilcisi olarak gazetecilik faaliyetimi, basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü mücadelemi sürgün koşullarında sürdürmeye çalışacağım."
Ne olmuştu?
Abay, Atılım gazetesinde yazar-editör olarak çalışırken 13 Nisan 2003 tarihinde Kadıköy'deki evinden gözaltına alındı. Abay, dosyaya, yaşamı boyunca hiç tanımadığını söylediği Aligül Alkaya'nın işkence altında verdiği ifadelerle dahil edilmişti.
Abay, dört günlük gözaltının ardından savcılığa çıkartıldı, mahkemeye sevk edildi ve serbest kaldı. Ancak savcılığı itirazı üzerine aynı gün yeniden gözaltına alındı ve tutuklanarak Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ne konuldu.
Alkaya, gözaltında işkence gördüğü için başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'yi mahkum ettirdi. Alkaya savcılık, sorgu hâkimliğinde ve bütün yargılama boyunca verdiği ifadelerde Abay'la ilgili ifadenin kendisine ait olmadığını belirtti. Ancak, Alkaya'nın bu ifadeleri sekiz yıl süren duruşma boyunca hiç dikkate alınmadı.
3 Ekim 2003'teki ilk duruşmada Abay tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 4 Mayıs 2011'de ise "örgüt yöneticisi" olduğu gerekçesiyle 18 yıl 9 ay hapis cezası aldı.
Aynı dosya kapsamında tutuklu olarak yargılanan Atılım gazetesi eski yazı işleri müdürü Hatice Duman'a da müebbet hapis cezası verildi. 2003'ten beri tutuklu olan Duman'ın cezası Yargıtay'ca onandı. (AS)