Türkiye Spor Emekçileri Sendikası (Spor Sen) kuruldu başkanlığını da Metin Kurt üstlendi. Sendikanın kuruluş bildirgesinde, mesleği spor olan kişinin sporcu olduğu belirtilirken kesinlikle oyuncu olmadığı vurgulanıyor. Spor, "sporcunun ekmek parasını kazandığı ya da kazanabileceği varsayımıyla tüm gününü spora adamak zorunda bırakıldığı bir eylem biçimidir".
Spor Sen'in kuruluş amacı, kurumlaşmış spor yapılarında çalışan emekçilerin ekonomik, demokratik ve sosyal haklarını savunmak, geliştirmek ve güvence altına almak doğrultusunda, Spor İş Yasası'nın çıkartılmasının sağlanması hedefiyle, uluslararası işçi sınıfının bir parçası olarak mücadele etmek.
Kuruluş bildirgesinde bugüne kadar, işçi ve emekçi örgütlenmelerinin mücadeleyi emek-hak-ücret temelinde sınırladığını, emeğin yeniden üretim alanlarına taşıyamadığı söylenirken sanat, kültür ve spor gibi etkinliklerin örgütlenme alanı dışında tutulduğu vurgulandı.
Sendikanın kuruluşunun açıklandığı toplantıya Cuhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Çetin Soysal ve Devrimci İşçi Sendikaları Genel Sekreteri Tayfun Görgün de katıldı. Görgün, "Türkiye'de sporcu denince akla hep yüksek transfer ücretleri alan futbolcular gelir. Ancak Türkiye'nin her yerinde bir yandan ekmek kavgası veren bir yandan da spor yapan ve spora hizmet veren binlerce onbinlerce insan var. Spor-sen onların mücadele örgütü olacaktır. Bu kez Spor Sen'in maçı kazanmasını umuyoruz. Zaten bu maçı alacağız, başka yolu yok" dedi.
Sendikanın temel hedefleri ise şöyle:
* Uluslararası alanda barış ve karşılıklı eşit haklı çıkarlara dayalı, kaba kuvvetin dışlandığı ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi,
* Ülke toplumsal yaşamının her alanında hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, emel hak ve özgürlüklere ve çağdaş demokratik ilkelere tam bir uyumun sağlanması,
* Günümüzde sporcu, spor kurumlarında lisanslı spor yaptırılan veya bu iş yerlerinde çalıştırılan spor iş kolundaki işçiler olduğu, ister amatör olsun, ister profesyonel sıfatlı olsun tüm sporcular aynı işi yaptığı, bu nedenle tüm sporcuların sosyal güvenlik hakları olduğu, tüm sporcular acilen sosyal güvenlik sistemi içine alınması gerektiği.
* Spor-Sen üyeleri arasında dostluk ve dayanışmanın sağlanması,
* Toplu sözleşmeli, grevli sendikalaşma hakkının eksiksiz kullanılması için mücadele etmeyi,
* Özel olarak kadın, genç ve çocuk spor işçilerinin sorunlarıyla ilgili bilimsel araştırmalar yapılması, yaptırılması, geçmişte bu amaca yönelik yapılmış araştırmalardan yararlanılması, ayrıca bu amaçları geliştirmek için; araştırma enstitüsü ve buna benzer birimler, mesleki dallarda işlikler kurulmas,
* Özellikle kadın sporcuların sendikal mücadelede yer almaları için gerekli hür türlü düzenlemeleri ve kolaylığı kadın sporculara sağlanması. (İP)