Türkiye Komünist Partisi kuruldu. Cümleyi okuyunca eski bir haber okuyormuş duygusuna kapılmak mümkün. Ama öyle değil.
Süreç daha eskiye dayansa da yazının ilk cümlesine vesile olan girişim Türkiye Komünist Partisi'ni kurmak üzere İçişleri Bakanlığı'na başvuru yapılmasıyla başladı.
Yetkililer başvuru için verilen dilekçeyi kabul etmedi. Gerekçe aynı isimde başka bir parti olduğuydu.
Başvuruyu yapanlar daha sonra yayınladıkları basın duyurusunda başvurunun "dilekçe niteliği taşımasına rağmen, mevcut hukuk ve yasalar hiçe sayılarak kabul edilmemiş" olduğunu ifade ettiler.
Peki, başvuru reddedildiyse yazının ilk cümlesi yanlış mı?
Değil tabii...
Başvurucular basın açıklamasında bu "red"di nasıl aştıklarını da yazdı. Açıklamaya göre, red cevabı bekleniyordu ve bir "B planı" hazırdı. Aynı gün Toplumcu Kurtuluş Partisi adıyla bir partinin kurulması için de başvuruldu ve başvuru kabul edildi.
Ertesi gün, 7 Şubat'ta parti resmen kurulmuş oldu. Yaklaşık bir hafta sonra 15 Şubat'ta parti tüzüğünün birinci maddesi değiştirildi. Artık tüzüğün birinci maddesi "Partinin adı Türkiye Komünist Partisi'dir. Kısaltılmış adı TKP'dir" diye başlıyordu.
Böylece 15 Şubat'ta Türkiye Komünist Partisi bir kez daha kurulmuş oldu. "Bir kez daha", çünkü zaten Türkiye Komünist Partisi adıyla bir parti vardı. Hatta, resmen olmasa da illegal olarak Türkiye Komünist Partisi 1920'de kurulmuştu.
Birkaç gün öncesine kadar resmi olarak Türkiye Komünist Partisi adını taşıyan tek parti bu gelişmeler karşısında gösterdiği tepkiyi resmi internet sitelerinde açıkladı.
Yeni partinin "kurdurtulduğu" iddia edilen yazıda "Türkiye Komünist Partisi bu girişimi sadece bir provokasyon, bir sahtekarlık olarak dikkate alacaktır" dendi.
Son kurulan Türkiye Komünist Partisi'nin de bir iddiası vardı. Basın açıklamalarında, diğer Türkiye Komünist Partisi'nin kendilerini engellemeye çalıştığını söylüyordu. İddiaya göre aynı başvuru günü onlar da AKP adında bir parti kurmak için başvurmuştu...
Nereden nereye?
Türkiye Komünist Partisi (TKP) 1920'de kuruldu. 1987'de Nabi Yağcı yönetimi tarafından tasfiye edildi. Türkiye İşçi Partisi ile birlikte hareket edilip Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) kuruldu. Daha sonra bu parti de kapatıldı. Birkaç gün önce kurulan TKP bu partinin devamı olduğunu iddia ediyor.
1993'de kurulan Sosyalist İktidar Partisi (SİP) ise 2001'de Komünist Parti (KP) ile birleşerek Türkiye Komünist Partisi adını aldı. Bu parti ise kısa süre öncesine kadar tek yasal Türkiye Komünist Partisi'ydi.
Sonuçta bugün Türkiye'de ismi aynı, amblemi farklı iki TKP var. İsim aynılığına rağmen birbirlerine karıştırılmayacakları düşünülebilir belki, ama ya haber yazarken ne zorluklarla karşılaşılacağı hiç düşünüldü mü? (YY)