Cinayetle ilgili 17 yaşındaki zanlı O.S.'nin yakalanmasından sonra ikinci açıklamasını yapan Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, "Türkiye yetkilileri, kararlılıklarını bundan böyle muhtemel azmettiricileri tespit edip yakalayarak ve böylesi bir trajedinin tüm sorumlularını inceleyerek göstermelidir" dedi.
Aşırı milliyetçi çevrelerce "hain" olarak görülen Dink'in susturulmasının tüm dünyada i ifade özgürlüğünü savunanlar için "hazin" olduğunu açıklayan Londra merkezli Article 19 örgütünün İcra direktörü Dr. Agnes Callamard, Türkiye yetkililerinin bu olayda kendi rollerini ciddi şekilde sorgulamaları gerektiğini ifade etti.
İpekçi: Dink'i "meşhur" edenler suçlu
Dokuz meslek örgütü adına konuşan dönem sözcüsü Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, "insanlık düşmanlarını, ırkçıları, inanç sömürücülerini ve katilleri lanetlediklerini" bildirdi.
İpekçi, konuşmasında cinayetten, Ceza Kanunu'nu değiştirirken, basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili maddelerin yaratacağı tehlikelere işaret edenlerin eleştirilerini hiç dikkate almayanları, Dink'i kamuoyunda kendi deyimiyle "meşhur eden" 301. madde tartışmalarıyla toplumsal bir kaos yaratanları, bu konuları istismar edici yayınlar yapanları sorumlu tuttu.
İpekçi, "Bu katliamın talimatını verenler, buna ortam hazırlayanlar ve teşvik edenler ortaya çıkarılmadan vicdanların rahatlaması olanaksız" diye konuştu.
Açıklamada "Bizler, bu katliamın arkasındaki şiddeti hedefleyen örgüt bağlantılarının, her türlü komplo teorilerinden uzak olarak ve tüm samimiyet çabalarıyla ortaya çıkarılmasını bekliyoruz" denildi.
Açıklamada Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD), Foto Muhabirleri Derneği (FMD), Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği'nin imzası bulunuyor.
RSF: Tetikçiyle yetinilmesi anlaşılmaz bir durum olur
RSF ise, "Polisin, Hrant Dink'i öldürmek için tetiğe basan kişiyi yakalamakla yetinmesi anlaşılmaz bir durum olur" açıklaması yaptı.
RSF'den dün (21 Ocak) yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye yetkilileri, kararlılıklarını bundan böyle muhtemel azmettiricileri tespit edip yakalayarak ve böylesi bir trajedinin tüm sorumlularını inceleyerek göstermelidir" denildi.
RSF, bunun "alçak saldırının yol açtığı yaranın iyileşmesi ve bu türden bir olayın bir daha yaşanmaması için temel bir şart" olduğunu da duyurdu.
Article 19: 301'i değiştiremeyenler de sorumlu
Article 19 örgütünün İcra Direktörü Dr. Agnes Callamard, Türkiye yetkililerinin bu olayda kendi rollerini ciddi şekilde sorgulamaları gerektiğini ifade etti:
"Onların 301. madde değişikliğindeki başarısızlığı, konuşmaları tabu olarak görülen yazar, gazeteciler ve diğer kişilere yönelik yargılamaları sürmesi, tüm bunlar, ifade özgürlüğüne yönelik en ağır saldırıları dahi meşrulaştıran bir ortamın yaratılmasına neden oldu."
Cinayetin tüm sorumlularının ortaya çıkarılmasını isteyen Callamard, ifade özgürlüğü hakkını kullanan tüm yurttaşların gerekli korumadan yararlanmasını ve 301. madde gibi düzenlemelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 19. maddesinde yer alan güvenceleri gözetecek şekilde değiştirilmesini talep etti.
Engin: Cinayetin örgütlü yanını araştırıyoruz
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, dün yaptığı açıklamada, cinayetle ilgili henüz bir örgüt bağlantısı tespit edemediklerini, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Trabzon Emniyetiyle koordineli olarak yürüttüğü soruşturmada, cinayetin örgütlü yanını araştırdığını açıkladı.
Cinayetle ilgili soruşturmayla örgütlü suçlarla yetkili Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ve iki cumhuriyet savcısıyla ilgileniyor. Gözaltında yedi kişinin bulunduğunu açıklayan Başsavcı Engin, gerektiği zaman bilgilendirileceklerini ifade ederek basın mensuplarını sabırlı olmaya çağırdı. (EÖ/TK)