Çağdaş sanat mekânı Arter, yeni yılın gelmesiyle beraber çeşitli atölye ve etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam edecek.
4 Ocak Cumartesi 11.00'de ''Heykel Parmaklar'' isimli bir çocuk atölyesi, 5 Ocak Pazar 14.00'te ''Deneyler ve Esinlenmeler'' isimli yetişkin atölyesi ve 9 Ocak Perşembe 19.00'da ''Altan Gürman ve Operasyonel İmge'' başlıklı konuşma düzenlenecek.
Origami, çocuklar ve "Heykel Parmaklar"
Çocukların sanat aracılığıyla kendilerini geliştirecekleri özel etkinlikler tasarlayan ve uygulayan PACE Çocuk Sanat Merkezi bu sefer de "Heykel Parmaklar" başlıklı çocuk atölyesi düzenliyor. Atölyede çocuklar eğlenceli bir ortamda, sağlıklı malzemelerle, özgürce, yaratıcı deneyimler yaşayarak kendilerini geliştirebilecekler. Arter'de hala devam eden "Kelimeler Pek Gereksiz" sergisindeki Rebecca Horn'un "Parmak Eldivenleri" isimli eserinden ilham alan atölye çalışması bir sohbetle açılacak. 9-11 yaş arası katılımcılar daha sonra Japon kağıt katlama sanatı Origami'yi heykel ile birleştirerek parmaklarını rengarenk heykellere dönüştürecekler.
Şiirin gündelik hayatla ilişkisi
İnci Furni'nin "Bir An İçin Durdu" isimli sergisi kapsamındaki "Deneyler & Esinlenmeler" atölyesi, şair ve sanatçı Sevinç Çalhanoğlu tarafından düzenlenecek. Şiirin gündelik hayatla ilişkisinin deneyimleneceği çalışmadan, şairlerin cümleleri ve imgeleri ilham kaynağı olacak. Çalhanoğlu, katılımcılarla sergiyi gezdikten sonra, onlara akıllarına gelen ilk kelimelerle çalıştıkları bir egzersiz yaptıracak.
Altan Gürman sergisi üzerine bir konuşma
Bağımsız küratör, yazar Duygu Demir ''Altan Gürman ve Operasyonel İmge'' başlıklı bir konuşma yapacak. Konuşma, bugünün sanatsal pratikleriyle ilişkilendirilecek.
Arter'de devam eden Altan Gürman retrospektif sergisi, sanatçının pratiğini anlayabilmemizi sağlıyor. Türkiye'de çağdaş sanatın öncü ve yapı taşlarından biri olan Altan Gürman ancak 2000'li yıllarda sanat tarihi yazımında yerini almaya başladı. Sergiye eşlik eden "Askeri Bir Miras ve Taktiksel Bir Tahribat" başlıklı bir metin kaleme alan Demir konuşmasında, Gürman'ın üretimini "operasyonel imge" terimi aracılığıyla ve bugünün sanatsal pratikleriyle ilişkilendirerek yorumlayacak. (MD/AÖ)