* Fotoğraflar: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya’daki Arslantepe Höyüğünün 44’üncü Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla UNESCO Dünya Mirası Listesine alındığını duyurdu.
AA'nın aktardığına göre, karara ilişkin açıklamasında “Bundan sonra Arslantepe Höyüğü'nü ve Malatya'yı çok daha yoğun bir şekilde sadece Türkiye'ye değil dünyaya duyurmak için önemli bir fırsatı yakalamış olduk” diyen Bakan Ersoy, şunları kaydetti:
"Tanıtma grubumuz ve Turizm Geliştirme Ajansımız bunu ön plana çıkaran bir dizi çalışma yapacak. Kazı ve diğer çalışmalarla ilgili kaynakları da arttıracağız. Sonuçta bu 19. varlığımız olarak UNESCO'ya tescil edilmiş oldu. Yeni bir tanıtım yüzümüz olarak da yeni bir değerimiz olarak da tescil edilmiş oldu. Bunun nimetlerini Malatya bundan sonra alacak.”
Arslantepe Höyüğü hakkında
Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı’na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyetin izlerini de bünyesinde barındırıyor.
Kazı çalışmalarıyla Geç Hitit dönemine ait, girişinde aslan ve devrilmiş kral heykellerinin bulunduğu höyük, yağmur drenaj hattı gibi altyapısı bulunan kerpiçten sarayı ve 2 bini aşkın mühürle Anadolu’nun en eski şehir devletlerinden birinin yapılarına sahip.
Duvarlarında siyasi gücün tasvir edildiği renkli figürler ve işlenmiş rölyef levhalarla erken devlet sisteminin izlerini de barındıran Arslantepe’de, Mezopotamya ile benzerlik gösteren çok sayıda çanak ve çömlek de kazılardan çıkan eserler arasında yer alıyor.
İtalya’daki Roma La Sapienza Üniversitesi‘nden uzmanlar tarafından 1961’den bu yana kazı çalışması yapılan alanda, merkezi devlet sistemine geçişe tanıklık eden bulgular ortaya çıkarıldı. Bunlar arasında, kerpiç saray kompleksi, gıda dağıtımında kullanılan mühürleme sistemi ve dünyada bugüne kadar bulunabilmiş en eski kılıçlar bulunuyor.
7 yıl önce geçici listeye alınmıştı
2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine alınan höyüğe ilişkin geçen yıl açıklanması beklenen UNESCO kararı Covid-19 salgını nedeniyle gerekli toplantı ve çalışmaların yapılamaması gerekçesiyle geri bırakılmıştı.
(TP)