Sekiz yıldır çalıştığı DESA'da sendikaya üye olduğu için işten çıkarılan işçi Emine Arslan'ın Sefaköy'deki fabrikanın kapısında başlattığı direnişin üzerinden 62 gün geçti.
Arslan "Bana ve sendikaya destek artıkça işveren geri adım atacaktır" diyor. Arslan göre destek görmek demek eylem yapmak, haber olmak ve bir de internetten dayanışma mesajları yollamak demek.
Emine Arslan 62 gündür direniyor
Sendikalı olduğu ve diğer işçileri örgütlediği için işten çıkarılan Arslan fabrika önünde tek başına direniyor. "Henüz bir gelişme yok" diyen Arslan için Türkiye Deri-İş sendikası işe iade davası açmıştı.
Arslan geride kalan 62 günde de işverenin onu diğer işçilerle görüştürmediğini, engellediğini söylüyor.
"Arkadaşlarım gizli gizli bana selam veriyorlar. Korku içindeler. Bunun nedeni içeride sendikayı karalayıcı çalışmaların sürüyor olması. İşçilerin üzerinde de bir baskı var. Aralarında 'üye olsak mı olmasak mı?' diye düşünüyorlar. Ben de dışarıda bu tereddütlerinin nasıl aşılacağını düşünüyorum. Ama şimdilik bilmiyorum."
Arslan devam ediyor: "Bu noktada herkesin desteği çok önemli. Eğer herkesin desteğini iş veren görürse geri adım atar."
"Kaçta çıkacağın belli olmaz"
Arslan daha önce çalışma şartlarını bianet'e şöyle anlatmıştı.
"Saatlerce çalıştırıyorlar. Sabah saat sekiz buçukta girersin, kaçta çıkacağın belli olmaz. En erken gece 10'da, 12'de çıkarsın. Fazla mesaiye kalmayana kapıyı gösterirler."
İstanbul'da İstiklal Caddesi'ndeki deri ürünleri satan DESA mağazasından çıkan ya da sadece vitrine bakanlara bu firmanın sendikalı oldukları için Düzce'de 41 işçiyi çıkarttığını, Sefaköy'de çıkarılan Arslan'ın fabrika önünde eylem yaptığını söyleyip ne düşündüklerini sormuştuk.
Vitrine bakan 30’lu yaşlarda bir kadın DESA ürünlerinin çok pahalı olduğunu, ancak indirim dönemlerinde ayakkabı alabildiğini söyleyip ve eklemişti: “DESA'daki işçilerin çok zor koşullarda çalıştıklarını duymuştum, ama işçilerin çıkarılmasından çok rahatsız oldum. Bundan sonra almam bir daha."
Geçen haftaysa Taksim'deki DESA önünde toplanan DESA Direnişiyle Dayanışma Kadın Platformu üyesi kadınlar "direnişteki işçi Emine Arslan'ın ve Düzce'deki işçilerin yanındayız" demişlerdi.
Nişantaşı DESA mağazasının önünde Deri-İş üyeleri DESA'yı boykota çağırmışlardı.(EZÖ/EÜ)