Fotoğraf: Emre Olur, Sedat Peker/@emreolurr
Arnavutluk İçişleri Bakanlığı ve hava limanı polisi Emre Olur'un Türkiye'ye iadesi sürecinde ülkenin iltica yasası hükümlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle soruşturuluyor.
Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı'nın (BIRN) haber kanalı Balkan Insight'ın haberine göre, soruşturmalardan biri Emre Olur'un avukatları tarafından talep edildi, diğer soruşturmayı ise Arnavutluk Kamu Denetçisi (Ombudsman) resen başlattı.
Arka plan
İktidar blokunun siyaset ve bürokrasideki aktörlerine yönelik kapsamlı yolsuzluk iddialarını tanıklık ve belgelere dayalı olarak video çekimleri ve sosyal medya mesajlarıyla kamu oyuna aktaran organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in açıklamalarına halen yaşadığı Birleşik Arap Emirlikleri yönetimince getirilen yasaklardan sonra bu açıklamaları kendisini "Peker'in Basın Danışmanı" olarak tanıtan Emre Olur üstleniyordu.
Olur, 14 Eylül'de Arnavutluk'tan Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitmiş, ertesi gün ikametine ilişkin yasal işlemleri tamamlama gerekçesiyle davet edildiği bir kurumda tutularak sınır dışı edilmiş ve aktarmalı uçakla Sırbistan üzerinden çıkış yeri olan Arnavutluk'a gönderilmişti.
Olur Pazar sabahı 09:15'te Arnavutluk başkenti Tiran'dan uçakla İstanbul'a getirildi.
Türk İçişleri Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, 16 Eylül'de Türk İstihbarat, MİT ve Abu Dabi Büyükelçiliği'nin Türk polisine Olur'un Birleşik Arap Emirlikleri'nden sınır dışı edileceğini bildirmesinin ardından Sırbistan'a gideceğinin belirlendiğini söyledi.
"Ancak Sırp makamları, uluslararası bir yolcu olduğu için sınır dışı etme talebimize olumlu yanıt veremedi. Sırbistan'dan Tiran'a gitmekte olduğu belirlenen kişi, 17 Eylül'de Tiran Havalimanı'nda Arnavut polisi tarafından gözaltına alındı." denildi.
Avukatlar ne diyor?
Emre Olur'un avukatları, kaçak mafya lideri Sedat Peker'in basın danışmanı Ahmet Emre Olur'u siyasi sığınma talebini dikkate almadan teslim ettiği için Arnavutluk'u kendi yasalarını çiğnemekle suçluyor.
Avukatlar, Olur'un Arnavutluk'tan Türkiye'ye siyasi sığınma talep etme hakkı göz ardı edilerek iade edilmesinin bir hukuk ihlali olduğunu ileri sürüyor.
Avukat Arben Llangozi, BIRN'e verdiği demeçte, Arnavutluk makamlarının Emre Olurla doğrudan doğruya ve bir avukat ve tercüman huzurunda görüşmeyerek hızla Türkiye'ye idesinin ülkenin iltica yasasını ihlal ettiğini söyledi.
İltica talebinde bulunmasına izin verilmedi
Liangozi, "Siyasi sığınma talebinde bulunan biriyle çevirmen ve avukat aracılığıyla görüşme yapmak yasal bir zorunluluktur," dedi. "Bu somut durumda, [iltica] talebi yerine getirilmedi." dedi. Olur'un avukatları, onun adına Arnavutluk'ta siyasi sığınma talebinde bulunmaya çalıştılar.
Türkiye'deki kimi yayın organları Olur'un Arnavut uyruklu olduğunu belirtseler de, BIRN'in gördüğü belgelere göre Olur 2027'ye kadar geçerli bir Türk pasaportuna sahipti.
Llangozi, Arnavutluk İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Genel Polis ve Sınır ve Göç Polisi'ne sığınma talebinde bulunduklarını da ekledi. ulduğunu da sözlerine ekledi.
Eyalet Polisi, BIRN'in iade sürecinde polisin izlediği adımları açıklaması talebine cevap vermedi.
Arnavutluk iltica yasasına göre, tüm taleplerin işlenmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca adaletten kaçan bireylerin talepleri işleme alınmıyor.
Ombudsmanlık'tan idari soruşturma
Arnavutluk Ombudsmanlığı da "idari bir soruşturma başlattığını ve belgeleri gözden geçirdiğini" açıkladı.
BIRN'in gördüğü talepte, Olur'un Arnavutluk'tan siyasi sığınma talebinin gerekçesi olarak, "sınır dışı edilmenin hayatını tehlikeye atacağı" ve "siyasi inançları nedeniyle Türkiye'de ayrımcılığa uğradığını düşünmesi" gösterildi.
Avukat Llangozi, "kapıları kapatarak talebin sunulmasına izin vermediği" gerekçesiyleTiran Havalimanı polis şefi Perparim Dema'ya [karşı da]" dava açtıklarını ekledi.
Peker'in hızlı iadesinden sonra avukatı Ersan Barkın, Cumhuriyet gazetesine Olur'un iadesinin yasal olarak şüpheli olduğunu söyledi.
"Olur, suç örgütü üyeliğiyle suçlanıyor. Şu anda Sedat Peker dosyasından tutuklu kimse yok. Dolayısıyla tutuklunun bulunmadığı bir dosyada bu mesnetsiz bir suçlamadır" dedi. Olur'un tutuklanmasına yönelik "kırmızı bülten"in de hukuken temelsiz olduğunu sözlerine ekledi.
Arnavutluk'un sicili
2016'daki 15 Temmuz başarısız darbe girişiminden bu yana Türkiye, Balkan ülkelerine Erdoğan'ın muhaliflerini iade etmeleri için baskı yapıyor.
Şimdiye kadar, çoğu Balkan ülkesi baskıya direndiyse de Arnavutluk, sürgündeki cemaat lideri Fethullah Gülen'i ve "Gülenciler" denilen takipçilerinin de aralarında olduğu çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti yurttaşını, hukuka aykırı olduğu tartışılan biçimlerde Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın talebine uyarak iade etti.
(AEK)