Arkeoloji öğrencileri İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi karşısında bulunan tak kalıntılarının geçtiğimiz günlerde Fatih Belediyesi’nin yaptığı park düzenlemesi esnasında iş makineleriyle tahrip edilmesini protesto etti.
Protestoya İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Klasik Arkeoloji, Prehistorya, Protohistorya ve Öasya Arkeolojisi, Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Sanat Tarihi bölümlerinden öğrenciler katıldı.
Öğrenciler basın açıklamalarında belediyenin arkeolojik dolgular ve kültür varlıkları içeren alanlarda yaptığı çalışmalarda evrensel koruma değerlerini gözetmesini istedi.
“Burada yalnızca Thedosius Takı için değil bu topraklarda yapılan her türlü yanlış onarım, ihmalkarlık, yanlış işlevlendirme, vandalizm yüzünden yok olmaya maruz bırakılan kültür değerlerimiz için toplandık.
“Fatih Belediyesi’nin başta Sulukule ve Ayvansaray olmak üzere idari sınırları içerisinde her alanda defalarca tekrarladığı bu tutumunu derhal durdurmasını, arkeolojik dolgular ve kültür varlıkları içeren alanlarda yaptığı çalışmalarda evrensel koruma değerlerini gözetmesini istiyoruz.
“Unutulmamalıdır ki, hangi belediyenin hangi kurumun yetkisinde olursa olsun kamusal alan bizimdir ve bu nedenle bizler kültür varlıklarının tahribatı söz konusu olduğunda eğitim gördüğümüz bilim alanlarından edindiğimiz her türlü bilgiyi kullanarak konuya müdahil olmaktan kaçınmayacağız.
Öğrenciler, tahribatın akademik takvimin kapalı olduğu bir zamanda yapıldığını ve ihbarı İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilimdalı’ndan bir araştırma görevlisinin yaptığını söyledi.
“Akademik takvimin kapalı olduğu bir dönemde, öğrenciler yokken yapılan bu tahribatın asıl sorumlusu İstanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümü hocaları ve öğrencileri değil Fatih Belediyesi’dir.
1700 yıllık Tak
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi karşısında bulunan ve M.S 4.yy’ a tarihlenen Theodosius Forumu’nun (Forum Tauri) girişlerinden olan Theodosius Takı’nın kalıntılarının kepçeyle savrulduğu, zemine ve kalıntıların bir kısmına beton döküldüğü geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı.
Tak talıntıları 1927 yılında Ordu Caddesi’nin genişletilmesi sırasındaki arkeoloji kazısı esnasında bulunmuştu.
1956 yılında aynı caddenin tekrar genişletilmesiyle Simkeşhane’nin ana caddeye komşu blokları yıkıldı. Bu yıkım sırasında takın birçok parçası ortaya çıktı.
Ardından yapılan arkeolojik çalışmalarda taka ait pek çok buluntu elde edildi. Bu buluntuların bir kısmı İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne götürülürken bir kısmı da yerinde bırakıldı. (EA)