Zonguldak’ta Kilimli ilçesindeki De-Ka ve Balçınlar Madencilik’te çalışan madenciler ödenmeyen maaşları ve işlerini geri almak için başlattıkları açlık grevinin dokuzuncu günündeler.
Ocağın başında polis aracı ve polisler bekliyor. Yukarıda bekleyen madenciler dahil kimse ocağa yaklaştırılmıyor. Türkiye Taş Kömürü’nden ekipler gün içinde ocakta gaz ölçümü yapıyor.
bianet’e konuşan yukarıda direnişi sürdüren madenci Cemal Akın, madencilerin dün kararlı olduklarını göstermek için madenin girişini içeriden çökerttiğini söyledi.
“Madenci arkadaşlarımız dün akşam tavanda tahribat yapıp girişi çökertmişler. Dün 4-5 kişi rahatsızlanarak çıkartıldı. İçeride 28-30 kişi kaldı. Şu anda girişte sıkıntılı bir alan oluştu. Yağmur yağıyor, su yedikçe gevşeme oluyor, göçme riski arttı. Göçme olursa bunu açmak bir günü de bulabilir, günler de alabilir.”
Valilik: Grevdekilere ödeme yapılmayacak
Zonguldak Valiliği dün yaptığı yazılı açıklamada açlık eylemi yapan madenciler dışındakilere avans verileceğini söylemişti.
"Sayın valimizin Eren Enerji A.Ş. Genel Müdürü Sayın Emir Eren’le yaptığı görüşme neticesinde el konulan şirkete ait kömür stoğu bedelinin yarısının avans olarak ödenmesi hususunda mutabık kalınmıştır. Yapılan operasyonlar sonucunda ortaya çıkan ve paralel örgüte müzahir şirketlerin mağdur ettiği anlaşılan işçilerimize ödenmek üzere kayyumların yönetimindeki şirket idaresine söz konusu avans aktarılacaktır. Halen 15-20 kişi arasında olduğu ifade edilen ve hukuka aykırı biçimde ocağı işgal yoluyla eyleme devam eden işçiler hariç, diğer işçilere çözüm çabamızın ve iyi niyetimizin göstergesi olmak üzere yarın sabahtan itibaren eşit olarak ödeme yapılmasına başlanılacaktır."
Cemal Akın, valilik bu açıklamasıyla işçiler arasında ayrılık sokmaya çalıştığını belirtti.
245 kişi çalışıyor
İki madende toplam 245 madenci çalışıyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu’ne ait rödevans sistemi ile çalışan madene 13 Nisan 2016’da “paralel” soruşturması kapsamında kayyum atanmıştı.
2016 yılı Ocak ve Şubat aylarına ait maaşlarını alamayan işçiler 4 Nisan'dan beri işe gitmeme kararı almışlardı.
Mayıs ayı itibariyle dört aydır maaşlarını alamayan işçiler 18 Nisan'da önce kayyum heyetiyle daha sonra da kent yöneticileri ile görüşmeler yaparak haklarının ödenmesini istediler ancak bir sonuç alamadılar.
Bu sebeple sekiz gündür yerin altında açlık grevindeler. Yaklaşık 70 kişiyle başlayan açlık grevinde fenalaşanlar hastaneye kaldırıldı, şu anda 35-40 kişi yerin altında grevi sürdürüyor.
Diğer madenciler de madenin başında arkadaşlarıyla birlikte eylemlerini 24 saat sürdürüyor. Madencilerin aileleri de madenin başında bekliyor. (NV)