Aramızdan ayrılışının ikinci yılında Ferhunde Özbay’ı ailesi ve akademideki dostlarının da katılımıyla Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU GENDER) olarak kadın Eserleri Kütüphanesi’nin iş birliğiyle Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü etkinliğinde andık.
Dostları ve öğrencileri olarak Ferhunde Özbay’ı anılar anlatarak, çalışmalarından örnekler vererek, akademiye ve sosyolojiye yaptığı katkıyı konuşarak tekrar hatıralarımızda canlandırdık.
Dostumuz Ferhunde
Ferhunde Özbay yalnızca akademide unutulmaz izler bırakmış bir akademisyen değildi. Aynı zamanda birçok öğrencinin ve araştırmacının da hayatına neşesiyle, zekasıyla ve coşkusuyla dokunmayı başarmıştı.
Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü etkinliğinin ilk yarısında dostları ve öğrencileri olarak hatıralarımızı paylaşarak andık.
Öğrencileri artık akademisyen
Ayşe Gül Altınay, Aslı Davaz, Füsun Ertuğ, Ayfer Bartu Candan, Ayşe Akalın, Arzu Ünal, Cenk Özbay, Didem Danış, Şemsa Özar ve Taylan Acar, hocaları ve arkadaşları Ferhunde Özbay'ı konuştular.
Konuşmalarda Ferhunde Özbay’ın gündelik hayatın sosyolojisini inceleyen çalışmaları, demografik sosyolojiyi yaygınlaştırması, neşeli ve teşvik verici karakteri, öngörülü ve iç görülü bir akademisyen olması konuşmaların ortak noktasıydı.
Tüm konuşmacılar Ferhunde Özbay’ın öğrencileriyle yakın ilişkiler kuran, en basit soruların bile sosyolojide araştırma konusu olarak geliştirilebileceğini savunan, anlatanı dikkatle dinleyerek samimiyetle sorular soran, gerçekçi ve coşkulu bir akademisyen olduğunu anlattılar.
Konuşmacılar Ferhunde Özbay’ı kimi zaman anne gibi, kimi zaman öğretmen gibi, kimi zaman arkadaş gibi gördüklerine sık sık değindiler.
Bazen gözyaşlarının bazense kahkahaların hâkim olduğu anma etkinliğinde Özbay bir kere daha geride bıraktığı kalbimize dokunan hatırasıyla genç akademisyenlere ve araştırmacılara nasıl bir araştırmacı, öğretmen ve dost olunacağına dair çok önemli bir örnek teşkil etti.
Anma Konferansı Düzenleniyor
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü aramızdan ayrılışının üçüncü yılında Ferhunde Özbay’ı anmak, onun yaptığı araştırmalardan etkilenerek aile, evlilik ve emek konularında çalışmalar yapan akademisyenleri teşvik etmek amacıyla bir konferans düzenliyor.
Ferhunde Özbay’ı Anma Konferansı’nın ilkinin 9 Mart 2018 günü Boğaziçi Güney Kampüsü’nde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Ferhunde Özbay hakkında
Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesiydi; sosyolog, demokraf ve Ankaralıydı. 8 Nisan 2015'te 71 yaşında hayata veda etti. Sosyal Hizmetler Akademisi çıkışlıydı. Yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesi'nde doktorasını ise Amerika Birleşik Devletleri'nde Cornell Üniversitesi'nde yaptı.
Daha çok göç, aile, ev içi emek ve sosyal tarih gibi alanlarda çalıştı. Çalışmalarında kadının sosyal demografik yapısında, aile kurumu içinde ve iş hayatındaki rollerini ve bu rollerin zamanla değişimlerini gözlemledi.
Kadın İstihdamını Geliştirme Girişimi (KEİG) kurucularındandı.
Öne çıkan çalışmaları
Türkiye'de Nüfus Hareketleri, Devlet Politikaları ve Demografik Yapı, Özbay F. ve diğerleri, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü. Ankara. 1-69. (2002)
"Evlerde Elkızları: Cariyeler, Evlatlıklar, Gelinler", Feminist Tarihyazımında Sınıf ve Cinsiyet, Leonore Davidoff, Ayşe Durakbaşa (eds.), İstanbul: İletişim. (2002)
"Gendered Space: A New Look at Turkish Modernisation" Gender & History. Leonore Davidoff et al. (eds.) Blackwell, Oxford. (2000)
Türkiye'de Evlatlık Kurumu: Köle mi Evlat mı? Boğaziçi Üniv. Yayınevi: Istanbul. 42 s. (1999) (AA)
* Fotoğraflar: Nadire Mater