13 Aralık 1980'de Ankara Emniyet Müdürlüğü DAL grubunda gördüğü işkence ile katledilen Devrimci Yol militanı Behçet Dinlerer, 25 Mayıs'ta İnşaat Mühendisleri Odası'nda (İMO) düzenlenen bir anma programı ile anıldı.
Dinlerer'in arkadaşları ve ailesininde katıldığı etkinlik saygı duruşuyla başladı.
Anmada Mahmut Memduh Uyan, Mehmet Ali Yılmaz, Mehmet Beyaztaş, Ferit Çengelli, Engin Höke, Mehmet Zaman, Selman Serttepe, Nermin Bıçak, Cem Usul, Süleyman Eryılmaz, Hasan Dayı, Psikiatrist Dr. Sezai Berber, Devrimci 78'liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu da yer aldı.
Etkinlikte Uyan "Bir yıl önce Soner İlhan'ı andık. Bu yıl da Behçet Dinlerer'i anıyoruz. 65-71 dönemi arkadaşlarımız zihinlerde. 71 sonrasını hatırlayanlar, ananlar ise sadece yakınları" dedi.
Dinlerer'in yaşam öyküsünün fotoğraflarla desteklenerek anlatıldığı sunum sonrası ailesi adına söz alan ağabeyi anma programını düzenleyen arkadaşlarına teşekkür edip, "Bizim anlatacak fazla bir şeyimiz yok. Siz arkadaşları onu bizden daha iyi tanıyorsunuz" şeklinde konuştu.
Söz alan Çengelli şunları kaydetti:
"Tüm gücümüzü koyduğumuz Tarsus Mitingi esnasında Behçet Antep'deydi. O zamanlar o bölgede Devrimci Yol'un siyasi gücü büyüktü. ‘Burada bir çatışma çıkarsa; biz kazanırız' dediğini hiç unutmadım. Soner, Necdet, Veli, Mustafa ve diğer tüm arkadaşlarımızın anılarının önünde saygıyla eğiliriz."
Dinlerer'in yattığı hastanede hastabakıcı olarak çalışan Zaman söz alarak şunları anlattı:
"Durumu ağırdı. Diyalize giriyordu. Vücudu yara bere içindeydi. Yüzüğünü parmağından çıkartamadım. Bir gün benim gibi ona çok yardımcı olan bir hemşire arkadaşla vücut temizliğini yapmak üzere odasına geldik. Polislerin beklediği odasının kapısı açıktı. Bize bağırdı. Ertesi gün ‘Siz zarar görmeyin diye bağırdım' dedi.
Vurulduğunda yanında olan arkadaşı Serttepe'yse "Biz mücadelenin daha sonraki süreçlerini yerine getirmedik. Behçet'in liderliğinde 70-80 bin kişiyi örgütlendi. Kaç bebeye Behçet, Soner, Necdet adı verildi acaba bilen var mı? İnsan kardeşini çok sever ama ben yoldaşımı, Behçet'imi kardeşimden çok sevdim. O bize iki yılda bambaşka bir Adana, Çukurova hediye etti" dedi.
Behçet Dinlerer anısına "Yası Tutulamayan ve Kendini Tekrarlayan Travma: 12 Eylül ve İşkenceler" başlıklı bir sunum yapan Berber "Henüz konuşamadıklarımızı konuşmanın zamanı geldi. Aradan kaç yıl geçti. Artık konuşalım. Semboller geliştirelim. Anıtlar yapalım" dedi.
Behçet Dinlerer kimdir?
Behçet Dinlerer 1954'te İstanbul'da emekçi bir ailenin oğlu olarak doğdu. 1975'te Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) girdi. Devrimci çalışmalarını ODTÜ-DER bünyesinde sürdürdü. Ankara Yüksek Öğrenim Derneği (AYÖD) kurulması çalışmaları sırasında etkin rol aldı. 1979'da bir çatışmada ağır yaralandı.
Hastanede yatarken bir operasyon düzenleneceği haberi alınınca arkadaşları tarafından hastaneden kaçırıldı ve uzun süre tedavi gördü. İyileştikten sonra devrimci hareketin güçlenmesine ilişkin hareketler için Antep bölgesine gitti. Daha sonra Ankara'ya geri döndü ve Ankara il örgütlenmesi içinde bölge çalışmalarını yönlendirdi.
12 Eylül sonrası yakalandı. Ankara İli Doğu Bölgesi Devrimci Yol Sorumlusu olarak suçlandı ve ağır işkence gördü. Sorgu sırasında bir gece polis timi tarafından Elmadağ'a götürüldü. Çırılçıplak soyularak kum tum torbalarıyla dövüldü ve kara gömülerek saatlerce bekletildi. Gördüğü işkenceler sonucunda 13 Aralık 1980'de hayatını kaybetti. (BT/GG)