İletişim Araştırmaları Derneği’nin (ILAD) her sene kadın gazetecilere verdiği İLAD Müşerref Hekimoğlu Başarı Ödülü’nün bu seneki sahibi bianet Kadın ve LGBTİ Haberleri Editörü Çiçek Tahaoğlu oldu.
2014 yılı çalışmalarının değerlendirildiği İLAD Yılın İletişim Araştırması Ödülü Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Prof. Dr. Mutlu Binark ve ekibine, İLAD Basın Onur Ödülü ise Cumhuriyet Gazetesi'nden karikatürist Musa Kart'a verildi.
Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen ödül töreninin ardından İLAD ve Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ortaklığıyla “Türkiye’de İfade Özgürlüğü” başlıklı bir panel düzenlendi.
Yard. Doç. Dr. Selcan Kaynak’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Prof.Dr. Haluk Şahin, Musa Kart ve Ceyda Karan konuştu.
Tahaoğlu: Adam gibi değil kadın gibi gazetecilik
Çiçek Tahaoğlu'nun ödüllendirilme gerekçesi şöyle:
* Toplumda ırk, cins, dil ve etnik köken ayırımı yapmadan gerçeklerin peşinde koşan, sorgulayan ve araştıran gazeteci kimliği,
* Gücün ve güçlünün yanında bir gazetecilik yerine, güçten ve güçlüden zarar görenlerin ve gerçeğin yanında yer alan yazıları,
* Insan haklarını yaralayan tüm güncel olaylarda gösterdiği duyarlı gazeteciliği nedeniyle İLAD 2014 Müşerref Hekimoğlu Gazetecilik Başarı Ödülüne layık görüldü
bianet editörü Tahaoğlu ödülünü Prof. Dr. Nermin Abadan'dan aldı, teşekkür konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Ben gazeteciliğe hak odaklı haberciliği ilkesi üzerine kurulan bianet’te başladım ve halen kadın ve LGBTİ haberleri editörlüğü yapıyorum. Dolayısıyla gazetecilik yapmaya başladığımdan beri kadınların ve LGBTİ'lerin sesini duyurmaya çalıştım, onların hikayelerini anlattım.
“Kendimi iki açıdan çok şanslı hissediyorum. Çok şanslıyım çünkü habercilik serüvenim, kadınların özneleştiği, kadın hareketinin görünürleştiği, sesinin daha gür çıktığı, daha çok dikkate alındığı ya da başka bir deyişle kendini dikkate aldırdığı bir döneme denk geldi. Muhabirliğe yeni başladığımda yaygın medyada ve toplumda önemsiz olarak görülen haberler artık manşetlere taşınıyor.
“Kendimi şanslı hissettiğim bir nokta da, en başından beri hak odaklı ve kadın odaklı habercilik yapıyor olmam. Yani “adam gibi gazetecilik” nasıl yapılıyor bilmiyorum. ‘Kadın gibi gazetecilik’ yolumda, beni bu ödüle layık gördüğünüz için teşekkür ederim.”
Müşerref Hekimoğlu kimdir?
1921'de İstanbul'da doğan Müşerref Hekimoğlu, gazeteciliğe 1948'de İstanbul'da yayınlanan Hayat Dergisi'nde başladı. Yeni Sabah, Akşam, Cumhuriyet gazetelerinde köşe yazarı olarak çalıştı. Gazeteciliği Ankara'da eşi Kuvvet Başarır'la birlikte Öncü gazetesini çıkararak sürdürdü. 1972'de ANKA Haber Ajansı'nın kurucuları arasında yer aldı. 1977 Yönetim Kurulu Başkanlığını, milletvekili olan Altan Öymen'den devraldı. 2004'te ANKA Onursal Başkanı oldu.
Aralarında "27 Mayıs'ın Romanı", "Başkent Günleri", "Suna Kan: Öz Şarkısını Duyuran Keman"ın da bulunduğu çok sayıda kitabı ve Almanca'dan Türkçe'ye çevirileri olan Hekimoğlu 10 Ekim 2004'te, 83 yaşında yaşamını yitirdi. (HK)