Savcı, ESMA'da çalıştığı bir buçuk yıllık sürede otuz kişinin ölümüne sebebiyet vermekten sorumlu tutulan 57 yaşındaki Scilingo hakkında, 9 bin 138 yıl hapis talep etmişti.
Hakkındaki yasal süreç 1997 yılında kendi isteğiyle başlayan ve 2001'den bu yana Madrid'de tutuklu bulunan Scilingo, yasaların cezaevinde kalma üst sınırını 30 yıl olarak belirlediği İspanya'da bu sürenin tamamlanmasına kadar hapis yatacak.
Scilingo, 1995 yılında, Arjantin'de yayımlanan Pagina12 gazetesinden Horacio Verbitsky'ye , diktatörlük döneminde ESMA'da yaşananlara dair çarpıcı açıklamalarda bulunmuş, tutukluların helikopterlere doldurularak Atlantik okyanusuna nasıl döküldüklerini detaylı bir biçimde anlatmıştı.
Arjantin darbecileri yargılamıştı
1982 yılında Birleşik Krallık egemenliğindeki Malvinas (Falkland) adalarını ilhak ederek İngiltere ile savaşa tutuşan Arjantin'deki cunta idaresi, burada alınan ağır yenilgiyle beraber çökmüş, dönemin ileri gelen yöneticileriyse, ülkenin demokrasiye dönüşü ertesinde düzenlenen ilk seçimlerde iktidara gelen Dr. Raul Alfonsin tarafından edebiyatçı Ernesto Sabato başkanlığında oluşturulan Nunca Mas (Bir Daha Asla) isimli özel bir komisyonun hazırladığı detaylı rapora dayanarak yargılanmış ve ağır hapis cezalarına çarptırılmışlardı.
Carlos Menem başkanlığı döneminde yayımlanan özel bir aftan yararlanan darbecilerden hayatta olanları halen güvenlik gerekçesiyle fiili ev hapsinde yaşıyor.
Halen iktidarda bulunan Nestor Kirchner yönetimiyse, geçtiğimiz yıl, diktatörlük kurbanları anısına ESMA içinde bir müze açılmasına ve darbeci general Jorge Rafael Videla'nın isminin Arjantin tarihindeki yasal yöneticiler arasından çıkarılmasına dair girişimlerde bulunulmasına karar vermişti.
Arjantin'de diktatörlük yıllarında, 30 bin kişi resmi birlikler ve onların yönlendirmesindeki faşist birimler tarafından imha edilmişti. (GÇ/TK)