Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) danışmanlarından Sosyolog Eleonor Faur Inter Press Service'e (IPS) yaptığı açıklamada, birçok ülkede toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin temelini ev işlerindeki eşitsiz paylaşımın oluşturduğunu ve toplumsal kalıpları kırmanın zor olduğunu söyledi.
"Gelişmiş ülkeler toplumsal cinsiyet klişelerini değiştirmek için daha güçlü ve belirgin devlet politikalarına sahip. Arjantin'deyse erkeğin eve ekmek getiren kişi ve kadının ev işlerinden sorumlu olarak algılanması geleneklerden kaynaklanıyor ve bu algı sosyal, ekonomik, politik ve kültürel yapılardan da besleniyor."
Arjantin'de kadınların iş hayatına katılımı belirgin bir artış gösterdi. 1980 yılında 14 yaş üstü kadınların çalışma oranı yüzde 32 iken 2001'de bu oran yüzde 42'ye yükseldi. İstatistiklerse kadınların çalışmanın yanı sıra günde ortalama iki saat de ev işleriyle uğraştığını gösteriyor.
"Yeni erkek" kavramı cinsiyet efsanesi
"Kolektif hafızamızda bazı algılar tescillenmiş durumda. Oyuncak mağazalarına baktığımızda ütülerin, fırınların, süpürgelerin pembe renkte olduğunu, deterjan reklamlarındaysa her zaman kadınların kullanıldığını kolayca görebiliriz."
Çalışan birçok kadın ev işlerinde yardımcı olacak ve çocuklarla ilgilenecek erkekleri ilişkide tercih ettiklerini belirtti. Uzmanlarsa ev işlerinde yardımcı olacak erkeklerin sayısının yetersiz olduğunu söyledi.
Faur'a göre bebeklerin altını temizleyen "yeni erkek" kavramı aslında yeni bir cinsiyet efsanesi, sadece çok az erkek bu özelliklere sahip.
Kadın-erkek eşitliği konusunda politikalar geliştirildiğini ifade eden Faur, özel alanda gelişim sağlamanın daha zor olduğunu vurguladı.
Faur INDEC'in yaptığı ankette ev işlerine yönelik soruya yer verilmesinin önemli olduğunu, bu anketin kadının ücret almadan ev işleri için çalışıyor olmasını görünür kıldığını belirtti.
Ev işlerini eşit paylaşma vaadi "komik" bulundu
Parlamenter Marcela Rodriguez 2006'da medeni kanun için yeni bir reform önermişti, bu reforma göre evlilik yasasında eşler ev işlerini eşit olarak yerine getireceklerine dair vaatte bulunmalıydı.
Fakat bu yasa tasarısı yürürlüğe girmediği gibi medyanın eleştirilerine de maruz kaldı. Faur üretilecek aktif politikalar sayesinde ev işlerindeki eşitsizliğin değiştirilebileceğini söyledi. (NK/GG)
* Bu haberi Nayat Karaköse IPS'ten derledi ve Türkçeleştirdi.