Fotoğraf: Pablo Barrera / AA
Arjantin'de Ekim'de düzenlenecek genel seçimler öncesi yapılan ön seçimlerde en çok oyu aşırı sağcı popülist aday Javier Milei aldı.
Milei, oyların yüzde 30'unu alırken ana muhalefet koalisyonu Değişim için Birlik'in adayları yüzde 28, mevcut iktidar koalisyonu Vatan için Birlik'in adayları ise yüzde 27 oranında oy aldı.
Analistler, bu yeni adayın beklenenden çok daha iyi bir performans sergilediği ve Arjantin'de başkanlık için gerçek bir rakip olduğu konusunda hemfikir.
Aşırı sağcı ve popülist görüşleriyle bilinen Milei, eski ABD Başkanı Donald Trump'a hayranlığını sıklıkla dile getiren bir siyasi figür. Arjantin Merkez Bankasının kapatılmasını savunuyor. Ayrıca Milei, iklim değişikliğinin yalan olduğunu, insan organlarının satışının legal olması gerektiğini ve silahların serbestleştirilmesi gerektiğini dile getiriyor.
Arjantin'de genel seçimler 22 Ekim'de düzenlenecek. Ülkede düzenlenen ön seçimlerin sonuçları ise genellikle genel seçimlerin sonuçlarıyla benzer oluyor.
Mariana Eliano / El Pais
Üç adımlı seçim sistemi
Arjantin'de seçimler üç ayrı etaptan oluşuyor. Ön seçimler her düzeydeki seçimler için zorunlu ve bu seçimler partilerin adaylarını saptamak için yapılıyor.
Ön seçimler her partinin başta devlet başkanı adayı olmak üzere, senatör, milletvekili aday listelerini belirlemesini ve asıl seçime bu listelerin gitmesini sağlıyor.
Kamuoyunun bir kısmı, olumlu karşılanan bu ön seçimli sistemi ülkeye daha demokratik bir atmosfer sağladığını, partilerin adaylarını da halk seçtiği için parti içi tekelciliği engellediği tezini savunuyor.
Ülkenin diğer bir kısmı ise seçim döneminin ikinci tura kalma durumunda toplamda 3 seçim yapılmasına ve dolayısıyla bu uzayan seçim döneminin ülkeye daha fazla maddi külfet getirdiği kanaatindeler.
TIKLAYIN - Arjantin, bir yandan ekonomik buhran, diğer yandan salgınla uğraşıyor
Arjantin'in siyasi görünümüArjantin, idari olarak 23 eyalet ve özerk Buenos Aires kentinden oluşan federal bir cumhuriyet. Başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Kuvvetler ayrılığı prensibi hâkim. Yürütme ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanına aittir. Yasama erki Senato ve Temsilciler Meclisi’nden oluşan iki kamaralı Kongre’nin, yargı ise Yüksek Mahkeme’nin yetkisi altında. Cumhurbaşkanlık süresi 1994'te yapılan anayasa reformuna kadar 6 yıl iken, bir kez yinelenebilir olmak üzere 4 yıla indirildi. 1994 Reformlarıyla, eyaletlerin ve özerk Buenos Aires şehrinin Senatör sayısı üçe çıkarıldı. Senato 72, Temsilciler Meclisi 257 üyeden oluşuyor. Arjantin’de 27 Ekim 2019'da düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini "Herkesin Cephesi (Frente de Todos)" ittifakının adayı Alberto Fernandez ilk turda kazandı ve görevi 10 Aralık 2019’da devralmdı. İktidarda Herkesin Cephesi Koalisyon Hükümeti bulunuyor. |
(HA)