Kasım'da yapılan seçimlerde devlet başkanı seçilen Cristina Fernandez de Kirchner yemin ederek görevine başladı. Kocası Nestor'dan görevi devralan Kirchner Arjantin'in ilk kadın devlet başkanı oldu. Kirchner seçimlerde oyların yüzde 45'ini almıştı; en yakın rakibi yüzde 23'te kalmıştı.
Seçimlerden sonra konuşan Kirchner, 2001 ekonomik krizine atıfta bulunarak "işsizlik ve yoksullukla mücadele"nin öncelikleri arasında olduğunu söylemişti.
Kadın başkana kadın heyet
Şili'de Michelle Bachelet'le birlikte ilk defa Latin Amerika'da iki devletin başına kadınlar geçmiş oldu.
Bu değişimi göz önüne alan bazı ülkeler başkent Buenos Aires'te yemin törenine kadın temsilciler göndermeyi tercih etti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çalışma Bakanı Elaine Chao, Meksika Dışişleri Bakanı Espinosa Cantellano ve Kanada Merkez Valisi Michaelle Jean bu temsilcilerden bazılarıydı.
Dünyada 13 kadın
Kadın Adayları Destekleme Derneği'nin (KADER) "Kota Kitabı"na göre Kirchner'le birlikte şu an dünyada 13 kadın devlet başkanı ya da başbakan var:
İrlanda devlet başkanı Mary McAleese, Letonya devlet başkanı Vaira Vike-Freiberga, Finlandiya devlet başkanı Tarja Halonen, Filipinler yürütme başkanı Goria Macapagal-Arroyo, Liberya cumhurbaşkanı Ellen Johnson-Sirleaf, Şili devlet başkanı Michelle Bachelet, İsviçre devlet başkanı Micheline Calmy-Rey, Yeni Zelanda başbakanı Helen Clark, Mozambik başbakanı Luisa Dias Diego, Almanya başbakanı Angela Merkel, Jamaika başbakanı Portia Simpson-Miller ve Güney Kore başbakanı Han Myung-sook.
Türkiye'deyse bugüne kadar hiç kadın cumhurbaşkanı olmadı. 22 Temmuz seçimlerinde Meclis'e 50 kadın milletvekili girdi. Yerel yönetimlerdeyse kadın temsil oranı yüzde 0,56.
bianet, sonunda Abdullah Gül'ün seçildiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birçok kadın aday göstermişti. (EÜ)