Arjantin'de eski diktatör Reynaldo Bignone, 56 cinayet, işkence ve zorla kaybetme vakasında yer aldığı için 25 yıl hapse mahkum oldu.
82 yaşındaki eski general, 1976-78 yılları arasında, ülkenin en büyük işkence merkezi olarak bilinen Campo de Mayo askeri üssünün ikinci düzeyde yöneticisi olarak işkence ve kaçırma olaylarının emirlerini vermişti.
Campo de Mayo, ülkenin 1983'te sona eren yedi yıllık "kirli savaş" dönemindeki en büyük operasyon üssüydü. İşkence, cinayet ve kaybetmelerin yanı sıra, burada tutulan kadınların çocukları da çalınmış ve yeni kimliklerle başka ailelere verilmişti. Bignone, 1982-83 döneminde ülkeyi fiilen yöneten diktatördü. Döneminde insanlığa karşı suç işleyen yöneticilere af sağlamış ve işkenceyle ilgili belgelerin yok edilmesi emirlerini vermişti.
"Nereye kaçsalar bulacağız"
Muhalifleri ve solculara yönelik İnsanlığa karşı suçlarından dolayı eski yöneticilerin yargılanmasını isteyen insan hakları savunucuları mutlu. "Plaza de Mayo [Mayıs Meydanı] Büyükanneleri"nden Estela de Carlotto "Adalet yavaş geldi; ama sonunda geldi. Tıpkı Nazilere olduğu gibi, nereye kaçarlarsa kaçsınlar, onları bulacağız" dedi.
Altısına da hapis cezası
Davada Bignone'yle birlikte yargılanan beş eski asker de ceza aldı. Askeri kurumların yöneticisi eski general Santiago Riveros, Campo de Mayo'nun istihbarat servisinin başındaki general Fernando Verplaetsen ve emekli generaller Carlos Tepedino, Jorge Garcia ve Eugenio Guanabens Perello da hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hepsi 80 yaşının üstündeki eski generallerin daha önce Bignone'ye uygulandığı gibi ev hapsinde değil, hapishanede tutulmasına karar verdi.
Eksi polis German Montenegro'ysa beraat etti.
Bignone, kararın okunmasından önce mahkemenin yetkisini tanımadığını, kampta en fazla 8 bin kişiyi zorla kaybettiklerini söyledi. İnsan hakları savunucularına göre bu rakam 30 bini buluyor.
Arjantin Yüksek Mahkemesi insanlığa karşı suç işleyen eski yöneticileri yargılanmaktan koruyan yasaları 2005'te iptal etmişti.
2009 sonu itibarıyla, Arjantin'de 600'den fazla kişi insan hakları ihlalleriyle yargılanıyordu. 60'tan fazla kişiyse bu suçlardan ceza almış durumda. (TK)