* Fotoğraf: Telam
İtalya’dan hak savunucusu avukatlar, Arjantin’de dikta kurbanları, avukatları, yargı mensupları ve insan hakları örgütleri temsilcileriyle bir araya geliyor.
İtalya merkezli March 24 adlı hukuk örgütünden Walter Calamita, Arjantin’de Plaza de Mayo Büyükanneleri’nden Estela de Carlotto, Plaza de Mayo Anneleri’nden Vera Jarach, Siyasi Sebeplerle Kaybedilenlerin Yakınları’ndan Lita Boitano, CILD Başkanı Arturo Salerni, Progetto Diritti üyesi Mario Angelelli ile buluşacak.
Etkinliklerin konusu, insanlığa karşı suçlarla ilgili açılan davalar. Buluşmaların gündemi, davalarla ilgili bilgiler ve cezasızlığa karşı yapılan mücadele.
Hak ihlalleri davalarının görünür olması
Arjantin merkezli Telam’ın haberine göre, İtalyalı avukatlar, Roma’daki insan hakları ihlallerine ilişkin davalar öncesinde, Condor Planı’nın uygulandığı ülkelerden olan Arjantin’deki hukuk süreçleriyle ilgili bilgi almak üzere geçen hafta ülkeye gitti.
March 24 Başkanı Jorge Ithurburu, Telam’a yaptığı açıklamada, Arjantin’in ardından Uruguay’da da temasları olacağını belirtti, “Tanıklıkları ve deneyimleri kayda geçirmenin yanı sıra Mendoza ve San Juan’daki insan hakları ihlallerine yönelik davaların görünür olmasını amaçlıyoruz” dedi.
İşkence, zorla kaybetme, cinayet
Davalardan biri emekli asker Carlos Luis Malatto’ya açılan. İşkence ve cinayetle suçlanan Malatto, 2011’de Arjantin’den Avrupa’ya kaçmıştı.
Arjantin’de elde ettikleri kanıtlarla İtalya’da bir dava açılması için çabalayan Jorge Ithurburu, emekli askerin şimdi Sicilya’da özgür bir yaşam sürdüğünü söyledi.
March 24 San Juan, Mendoza ve Buenos Aires’te kaçırılan veya kaybedilen Alfredo Armando Lerouc ve Marta Elida Saroff dosyalarında da avukatlık yapıyor.
Arjantin’deki yargı süreci hakkında
Arjantin’de 24 Mart 1976’da askeri darbe oldu. General Jorge Rafael Videla komutasındaki cunta 1981'e kadar ülkeyi yönetti.
Arjantin tarihinde "kirli savaş" olarak kayda geçen 1976-1983 arasında, çok sayıda siyasi mahkum işkence gördü, çok sayıda kişi katledildi, çok sayıda kişi zorla kaybedildi.
Videla da bu dönemde insan hakları savunucularına göre en az 20 bin kişinin ölümünden ve kaybedilmesinden sorumlu.
1983'te sivil yönetime geçilmesinden sonra Videla, 1985'te ömür boyu hapis cezası aldı ancak 1990'da çıkarılan genel afla serbest bırakıldı.
Arjantin Yüksek Mahkemesi insanlığa karşı suç işleyen eski yöneticileri yargılanmaktan koruyan yasaları 2005'te iptal etmesinin ardından tekrar yargılamaya başladı. Yargılamalar halen devam ediyor.
Örneğin, 1976-78 yılları arasında, ülkenin en büyük işkence merkezi olarak bilinen Campo de Mayo askeri üssünün ikinci düzeyde yöneticisi olan ve işkence emirlerini veren Reynaldo Bignone 2010’da 82 yaşındayken 25 yıl hapse mahkum oldu.
Bignone'yle birlikte yargılanan askeri kurumların yöneticisi eski general Santiago Riveros, Campo de Mayo'nun istihbarat servisinin başındaki general Fernando Verplaetsen ve emekli generaller Carlos Tepedino, Jorge Garcia ve Eugenio Guanabens Perello da aynı davada hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hepsi 80 yaşının üstündeki eski generallerin ev hapsinde değil, hapishanede tutulmasına karar verdi.
TIKLAYIN - Arjantin'in 12 Eylül'ü
(AS)