Ardahan 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, kişilik haklarına hakaret iddiasıyla yargıladığı Kuzey Doğu Anadolu Gazetesi sorumlu müdürü Fakir Yılmaz ile Kuzey Doğu Anadolu ve Son Vilayet Gazeteleri Sahibi Selmi Yılmaz'ın dosyalarını bilirkişiye göndermeyi reddetti.
Ardahan Adliyesi Hakimi Dilek Şen ve yine Ardahan Adliyesi Savcılarından Emrah Ünal, gazetenin 14 Mayıs 2009 tarihli sayısında "Reddi hakim mi yapsaydım!" başlığıyla bir yazıda hakaret niteliğinde ifadeler yer aldığı iddiasıyla iki haberci hakkında 40 bin TL tutarında tazminat talebiyle dava açmışlardı.
Davacı yargıçları HSYK'ye şikayet etti
www.kuzeyanadolugazetesi.com haber sitesinde de yer verilen şikayet konusu yazıda Fakir Yılmaz, "neden yargılandığını bilmediğini söylediği için mahkeme başkanından eşi ve kardeşinin yanında aşağılayıcı muamele gördüğünü savunuyordu; Şen ile aralarında geçen diyalogu özetliyordu.
Şikayetçi Şen ve Ünal'ın ikinci kez katılmadıkları davanın dünkü (24 Haziran) duruşmasında gazetecilerin avukatlığını avukat Yaşar Kaya üstlendi. Davanın bu ikinci duruşmasında mahkeme, yargılamanın 3 Temmuz'da süreceğini açıkladı.
Tazminatla yargılanan iki gazeteci, duruşmanın ardından şikayetçi yargıçları Cumhurbaşkanı, Başbakan, Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve gazeteci derneklerine şikayet ettiklerini açıkladılar.
Bir dava da Çıldır Kaymakamı'ndan
Fakir Yılmaz, ikin yargıçtan sonra şimdi de Çıldır Kaymakamı Önder Çan'ın hakkında dava açtığını duyurdu.Davanın, Köy Hizmetlerine ait bir greyderin donmuş Çıldır Gölü üzerinde ki askeri çadırın etrafına kar biriktirmesi için çıkartan Çıldır Kaymakamı Önder Çan'ın eleştirilmesi nedeniyle açıldığını duyuran gazete, "Ardahan'da yetkililer 'Çıldır'mış olmalı" başlığıyla yer verdikleri haberin 11 Ocak 2009'da Taraf gazetesinde de yayımlandığını duyurdu.
Davaların yerel yöneticilerinin yaşananların yazılmasında ne kadar rahatsız olduğunu ve basına baskı yaptıklarının "açık örneği" olduğunu kaydeden Fakir Yılmaz, "Daha önce de eski Göle Kaymakamları, Ardahan İl Emniyet Müdürü böylesi davalar açtılar. Yazılanların öcünü almak için aileme karşın idareci ve de yöneticilerce ortaya konulan tavırlara direnmeye ve gazetecilik yapmaya devam edeceğiz" dedi.
BİA: Gazetecilere yönelik tazminat tehdidi yaygın
Bağımsız İletişim Ağı'nın (BİA) 1 Mayıs'ta yayımladığı Medya Gözlem Raporu'na göre, Ocak-Şubat-Mart aylarında 13'ü gazeteci 2'si karikatürist toplam 24 kişi, "hakaret" veya "iftira" suçlamasıyla 61 yıl hapis ve bir milyon 673 bin 480 TL tazminat veya adli para cezası istemiyle yargılandı. (EÖ)